Дванадесет любопитни факта за човешкия мозък

любопитни фактаИма факти за човешкия мозък, които не знаем, но си заслужава да научим.

 1. Около 85% от общото тегло на човешкия мозък е главният мозък, областта на мозъка, отговорна за двигателните функции. Повече от 8000 аутопсии показват средното тегло на мъжкия мозък е 1 336 грама, а на женския мозък е 1198 грама. С напредване на възрастта теглото на мозъка намалява.
 2. Хората имат най-голям мозък от гледна точка на съотношението размер на тялото в сравнение с животните.
 3. Мозъкът на възрастния човек тежи около 3 кг. Въпреки че това прави само около 2% от общото тегло, мозъкът консумира около 20-30% от общата енергия. Ето защо глюкозата се отделя толкова бързо в мозъка.
 4. Мозъкът провежда достатъчно енергия, за да запали електрическа крушка. Средно мозъкът произвежда 30-35 вата по време на събуждане.Основният източник на енергия и този, който има нужда от най-много енергия.
 5. Мозъкът използва около 20% от цялата кръв и кислород, преминаващ през тялото, за да извърши действия, като се прозяване и степен на интелигентност.
 6. Прозявката е начинът, по който тялото охлажда прегрелия мозък. Освен това, когато мозъкът не получава достатъчно кислород, прозявката му го осигурява.
 7. Мозъкът се състои от 241 000 километра кръвоносни съдове , които работят перфектно на висока скорост. Осигурявайки кръв и кислород до мозъка, тези кръвоносни съдове могат да понесат по-голямо напрежение.
 8. По време на бременност мозъкът на плода се развива с удивителна скорост. Около 251 000 неврона се развиват всяка минута. В допълнение към това трябва да има между 1000 и 10 000 синапси за всеки неврон. Клетките ще продължат да се развиват през следващите няколко години след раждането. Частта, която отговаря за паметта и ученето,наречена хипокампус, ще продължи да добавят нови клетки през целия живот.
 9. Първото чувство, на което се учи човешкият мозък е докосването; това става за около 12 седмици. Това в причината, поради която мозъкът може да различи собственото и чуждото докосване.
 10. Амигдалата е конструктивна част от мозъка, която отговаря за това да разберем как се чувства човекът от среща само по лицето му. Това е нещо като вграден детектор за разчитане на лицата. Благодарение на амигдалата, можем разчитаме различни настроения като тъга, безпокойство, вълнение и други.
 11. Човешкият мозък е органът, който съдържа най-много мазнини – две-трети от него се състои от мазнини. Мозъчните клетки се нуждаят от специални мазнини, за да се развиват правилно.
 12. Мозъкът на жените има нужда от по-дълго време при вземането на решения, в сравнение с този на мъжете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *