ДАНС ИСКА ДА ВКАРВА ТАЙНИ АГЕНТИ В ЧАСТНИТЕ ФИРМИ И ИНСТИТУЦИИ БЕЗ ДА ИНФОРМИРА НИКОГО

Dans bgnes

Агенцията ще вербува чиновници, адвокати, зъболекари, за да се справя с „динамично променящата се среда за сигурност” и да бори посегателства срещу националната сигурност

С промени в съответния закон, ДАНС и премиерът Борисов искат да внедряват тайни агенти в частни фирми и институции. Ще следят за нередности и злоупотреби, а всичко това ще се случва без знанието на ръководствата. Промените са публикувани в портала за обществени консултации. В момента, за да може да се вкара служител на агенцията на прикритие, е абсолютно задължително уведомяването и съгласието на ръководството на фирма или пък на ведомство. Става дума за използването на агент на самата ДАНС, който се назначава като служител в съответното министерство или търговско дружество, допълва в. „Сега“.

„Самият институт на прикриване на служители се прилага едва след като е налице доказана оперативна необходимост, а съгласно правилника такава оперативна необходимост е налице, когато възложените със закон задачи и дейности на агенцията не могат да се изпълняват по друг начин освен чрез назначаване на служители на прикритие“, пише ДАНС. Според ДАНС това поставя въпрос за своевременност на организирането на прикритие на служителите й.

Изобщо не става ясно как точно ДАНС ще вкарва хора без знанието на ръководствата на фирми и ведомства. Както и какво ще стане, ако шеф на фирма откаже да вземе на работа агент, за когото дори не знае, че иска да се внедри. Още по-заплетена става ситуацията с държавните ведомства, където конкурсите са задължителни, и сега този въпрос се преодолява с различни чиновнически врътки и чрез намесата на ръководствата. Най-вероятно част от проблемите ще се преодоляват с друго искане на ДАНС – да могат да се вербуват като агенти на прикритие хора, вече работещи във ведомствата или фирмите. Изрично е посочено, че тези хора ще бъдат назначавани като агенти в ДАНС и договорите им ще бъдат секретни.

Проблем за ДАНС пораждал и кръгът от структури, откъдето могат да се подбират хора. Затова погледът й е насочен към свободните професии – адвокати, счетоводители, одитори, нотариуси, архитекти, частни съдебни изпълнители, зъболекари, лекари, артисти, художници и много други, които в момента са извън обхвата й. Всичко това може да породи проблеми и дори скандали, като се има предвид, че много от тези професии са обвързани с пазенето на някаква професионална тайна. Например адвокатите нямат право да разпространяват информация, станала им известна от клиент. Същото се отнася до лекари, зъболекари, счетоводители, одитори, нотариуси и т.н. В момента агенти на прикритие може да има в държавните институции, частните фирми и неправителстветните организации.

Васил Велев – председател на Асоциацията на индустриалния капитал коментира, че ДАНС ще внедрява тайни агенти в частни фирми. Новото сега е, че това ще става без знанието на ръководителите. Смущаващото в случая е, че липсва съдебен контрол, каза Велев.

Емануил Йорданов – бивш министър каза от своя страна, че промяната не е толкова голяма. Не би следвало само на базата на тази промяна да има ефект. Няма кой знае какво да се случи, каза той. „В България от години се възпитава неуважение към закона. Още преди да е приет, търсим начини да го заобиколим“, обясни бившият вътрешен министър. Хубаво е да се каже кой е авторът на тези изменения, посочи той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *