Г. Ангелов: Правителството си купува с дълг още време на власт

Георги АнгеловЕкспертът от „Отворено общество“ изрази учудване как е възможно да се появи въпросната „дупка“ от 2 млрд. лв., съобщена от министъра на финансите, при положение, че за месец май бюджетът има излишък

Обявеният от финансовия министър Петър Чобанов предстоящ ремонт на бюджета на страната предизвика изненада в икономисти и експерти.

Такава позиция изрази Георги Ангелов – старши икономист в „Отворено общество“ в ефира на Би Ти Ви.

Новината за намеренията на правителството да актуализира бюджета дойде след излезлите часове по-рано положителни данни за фискалния резерв, показващи липса на „дупка“ и наличие на излишък.

Днес Георги Ангелов заяви, че попълването на обявения от Чобанов недостиг с емитиране на нов дълг е решение с лоши последствия за икономиката и е начин кабинетът да си финансира още няколко месеца живот.

Експертът от „Отворено общество“ изрази учудване как е възможно да се появи въпросната „дупка“ от 2 млрд. лв., съобщена от министъра, при положение, че за май има излишък.

Според него социалният пакет, който кабинетът на Пламен Орешарски гласува, няма как да повлияе,

защото първо не е в сила все още и второ – той се изчислява с преразпределяне на средства, а не с нови разходи.

Георги Ангелов изрази опасенията, че ако се емитира нов държавен дълг се тръгва по спиралата на спад във външните инвестиции и изпращане на лоши сигнали към европейските пазари, заради вътрешната несигурност в страната.

„Откакто се видя, че България няма да има стабилно правителство дългосрочните лихви и рисковата премия се повишават и това е още от първия ден след изборите“, посочи той. Ангелов беше категоричен, че нов дълг ще доведе до икономическа нестабилност, заради по-високите разходи за лихви, плащания по главницата и оттам – рисковата премия на страната.

„Миналата година Орешарски каза, че бюджетът е подценен и ако се засилят дейностите на митниците и на НАП ще има още повече излишък. Излиза, че трябва да има с 1. млрд повече, а те казват, че има 1 млрд. дупка“, посочи несъответствието с предизборната позицията на партията мандатоносител Георги Ангелов.

Другият гост на Би Ти Ви – проф. Иван Ангелов, икономически съветник на премиерите Андрей  Луканов и Жан Виденов заяви, че е посъветвал в писмо премиера да съкрати администрацията си с 10%, което щяло да спести 700 млн. лева, а догодина да я намали с още 15-17 на сто.

Източник: vesti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *