ГЪРЦИЯ СКЛОННА НА СПОРАЗУМЕНИЕ С ГЕРМАНИЯ ЗА ВРЪЩАНЕ НА БЕЖАНЦИ

epa05782466 Greek Prime Minister Alexis Tsipras looks on before his answer of a question on corruption, during the Prime Minister's Time at the parliament in Athens, Greece, 10 February 2017.  EPA/YANNIS KOLESIDIS

Според Ципрас съществуващата в ЕС бежанска политика не работи

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас е готов да се подпише под споразумение с канцлера на Германия Ангела Меркел, което ще улесни Берлин при връщането на бежанци в други европейски държави. Информацията съобщава вестник „Файненшъл таймс“.

Германският канцлер е подложена на засилен натиск от своите баварски коалиционни партньори да убеди правителствата да ускорят процедурите за връщане на кандидати за убежище, които вече са регистрирани в други страни от ЕС. Те заплашват да развалят коалицията, ако Меркел не постигне резултати в края на този месец. „Не се притесняваме от факта, че може да имаме някои връщания от Германия, ако това ще помогне, за да отправим сигнал към контрабандистите (че Европа се заема с незаконните миграционни потоци)“, заяви Ципрас. Според него сегашните правила за разпределяне на отговорността за кандидатите за убежище – т. нар. Дъблински регламент, са „нежизнеспособни“.

По думите на гръцкия премиер, споразумение с Германия не би оказало съществен ефект на ситуацията с мигрантите в Гърция, тъй като през северната граница пресичат само 50 до 100 лица търсещи убежище всеки месец. „За нас това не е проблем“, заяви той.

Макар че главният приоритет на Германия е да постигне сделка с Италия за приемане обратно на кандидати за убежище, евентуално споразумение с Гърция ще бъде от полза за Меркел, която отчаяно се стреми да покаже, че преговорите с другите правителства могат да дадат резултати. Нейните затруднения у дома, съчетани със заплахите на новото популистко правителство в Италия да не спазва Дъблинските правила, разкриват политическите разделения, които сега застрашават бъдещето на Шенгенската зона, коментира „Файненшъл таймс“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *