„ГРУПА ЗА НАТИСК“ ИСКА ЦАЦАРОВ ДА СЕ ОТЧЕТЕ ЗА КТБ

cacarov bgnes

Главния прокурор не може да бъде изслушван по конкретни дела според говорителя на държавното обвинение

Депутати искат парламентът да извика главния прокурор Сотир Цацаров, за да представи доклад за дейността на прокуратурата по източването на КТБ. Те са внесли проекторешение в Народното събрание, което е на базата на новата конституционна поправка от края на 2015 г., която позволява главният прокурор да бъде викан да докладва в парламента по решение на пленарна зала.

Това е т.нар. „Група за натиск“, в която влизат Мартин Димитров и Петър Славов от гражданската квота на РБ, Валери Симеонов (ПФ) и Методи Андреев (ГЕРБ).Те предлагат на Цацаров да се даде едномесечен срок, за да изготви доклада.

По повод искането на депутатите Сотир Цацаров да бъде изслушан за казуса КТБ, говорителят на държавното обвинение Румяна рнаудова посочи, че конституцията не предвижда изслушване на главния прокурор по конкретни дела. Тя уточни, че искането на депутатите засяга изцяло конкретното дело.

Депутатите искат доклад за прилагането на закона по казуса с фалиралата банка, включително за напредъка на разследването срещу обвиняемите лица, изправянето на Цветан Василев пред правосъдието и сътрудничеството между органите на държавното обвинение и синдиците на банката за обезпечаване и претендиране на максимален обем средства от източеното от банката имущество. Според Мартин Димитров не би трябвало да има нито един народен представител, който да не подкрепи предложението, защото то е като „стрес тест“ за разследването.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *