ГРУЕВСКИ И ЗАЕВ МЕРЯТ СИЛИ НА МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ В МАКЕДОНИЯ

Makedoniya bgnes

Вотът може да сложи край на политическата кариера на лидера на ВМРО-ДПМНЕ

В неделя, 15-ти октомври, в Република Македония ще се проведат 6-те избори за местна власт. Право на глас имат 1 814 644 души. От тях 1 735 682 гласоподаватели живеят в страната, а останалите с право на глас 77 071 са в чужбина. Те ще гласуват в общо 3480 избирателни секции, предаде репортер на БГНЕС. Македонските гласоподаватели ще избират кметове и общински съветници в общо 80 общини и столицата Скопие. Вторият кръг ще се проведе две седмици по-късно на 29-ти октомври.

В тези избори в Държавната избирателна комисия /ДИК/ подадоха документи и бяха одобрени 19 партии и коалиции. 62 са представители на група избиратели. На последните местни избори през април 2013 та година ВМРО-ДПМНЕ спечели в 58 общини, включително и в столицата Скопие. СДСМ спечели – 4 кметски места, ДСИ на Али Ахмети – 14, ДПА-2, Сръбската партия – 2, а двама градоначалници бяха избрани като независими. Това са първите избори след идването на власт на Зоран Заев начело на Република Македония като премиер и първият вот след продължилата близо две години политическа криза, които са организирани без участието на Груевски в изпълнителната власт.

По време на няколкоседмичната предизборна кампания основната битка се водеше между двете най-големи македонски партии – ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски и СДСМ на Зоран Заев.

По време на всички предизборни срещи и митинги Груевски определяше Заев „като човек, който не милее за националните интереси и като политик, който предава знамето, името, идентичността и езика на страната“. Според Груевски след идването на власт на Зоран Заев в Република Македония е настъпил „пълен мрак“ – заплатите са започнали да намаляват, спряло е увеличението на заплатите, чуждите инвестиции рязко са намалели, а икономиката е започнала рязко да спада и да се срива“. Груевски и най-приближените му съпартийци и контролираните от него медии използваха и Договора за приятелство, който бе подписан на 1-ви август от Зоран Заев и Бойко Борисов, за истерична антибългарска кампания. Тук трябва да се отбележи, че в техните предизборни клипове се използваха и изказвания на български политици. Таза кампания ще бъде запомнена и с това, че ВМРО-ДПМНЕ за пореден път отказа да участва в телевизионни дебати.

Зоран Заев от своя страна многократно повтаряше, че „на 15-ти октомври Македония ще нанесе окончателния удар на Груевизма“. „На 15-ти октомври може да пада сняг, може да вали, а може и да не вали, но едно е сигурно – в неделя пада Груевски“, каза Зоран Заев по време на един от последните си предизборни митинги в родната си Струмица.

Социологическите агенции дават доста различни прогнозни резултати за вота в неделя. За близките до Груевски агенции неговата партия води пред СДСМ. В същото време разпространените резултати от проучванията на общественото мнение от телевизия Телма сочат преднина на СДСМ, включително и в град Скопие. Според местните политически наблюдатели на 15-ти октомври се очаква истински погром за партията на Груевски, което ще означава и начало на края на политическата му кариера. ВМРО-ДПМНЕ се очаква да спечели в по-малко от 30 общини, срещу сегашните 58 от общо 81.

БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *