ГЕРМАНИЯ СПИРА СОЦИАЛНИТЕ ПОМОЩИ ЗА ИМИГРАНТИ, ИДВАЩИ ОТ ЕС

Merkel

За да има право на помощи имигрантът трябва да е живял в страната 4 години на свои разноски

Според проект за закон, подготвен от министерството на труда и социалните грижи, европейските граждани, живеещи в Германия, вече няма да могат да получават социални помощи, ако не работят. Имигрантите, които нямат работа, ще могат да получават помощи едва след пет години пребиваване в страната. В новия законопроект е предвидено чужденци от страни от ЕС да имат право само на четири седмици социална помощ, ако останат без доходи. Предвижда се и отпускане на заем на имигранта, за да покрие разходите си по връщане в родната си страна. Предстои текстът да бъде обсъден от правителството и гласуван от парламента.

Министърът на труда и социалните работи Андреа Налес обеща още миналата година да се справи с проблема с източването на социалните каси, който се практикува от големи групи граждани на други европейски държави – най-вече българи и румънци, като затегне мерките за получаване на помощи. Канцлерът Ангела Меркел застана изцяло зад плановете ѝ.

В момента всеки новопристигнал може да поиска пари за безработни от държавата, ако докаже, че търси работа. След престой на чужденците от само шест месеца в Германия институциите са длъжни да им осигуряват помощ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *