ГЕРМАНИЯ РАЗСЛЕДВА ФЕЙСБУК ЗА ЗЛОУПОТРЕБА С ЛИЧНИ ДАННИ

Facebook

Проверката се извършва от Германската антимонополна комисия

Германските властите започнаха разследване срещу интернет гиганта Facebook за злоупотреба с пазарно положение. Местната антимонополна комисия проверява социалната мрежа във връзка с договора за използване на личните данни, който всеки

абонат съзнателно или не подписва. Властите посочват, че Facebook използва личните данни на своите потребители и ги предоставя на рекламодателите си. Те пък от своя страна осъществяват целенасочена реклама към потребителите в социалната мрежа. Според последните данни всекидневната аудитория на  Facebook е над 1 милиард души.

Ръководителят на агенцията Андреас Мунд поясни, че за рекламодателите в интернет потребителската информация на „Фейсбук“ е много важна, а в това отношение Световната мрежа има доминантно положение. „По тази причина е от съществено значение също така да разследваме в рамките на злоупотребата с пазарна власт, дали потребителите са достатъчно информирани за вида и разпростирането на събирането на данни“, посочи той. Службата за конкуренцията посочи също така, че извършва разследването в сътрудничество с властите за защита на личната информация, с асоциациите за защита на потребителската информация, Европейската комисия и съответните власти в други държави членки на ЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *