ГЕРДЖИКОВ ВЪЗЛОЖИ НА МИНИСТРИТЕ ПРОВЕРКИ НА ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПОРЪЧКИ НА БОРИСОВ

Gerdjikov MS BGNES

Петър Москов пуснал поръчка за 23 милиона лева часове преди да освободи поста здравен министър

Две седмици срок даде служебният премиер Огнян Герджиков на министрите си, за да му представят аналитични доклади за състоянието на всички министерства. Освен това служебните министри трябва да изготвят и предложения за оптимизация на работата. Целта е да се спрат порочните практики и злоупотреби и особено внимание да се обърне на обществените поръчки, които правителството на Бойко Борисов даваше в последния месец на мандата си.

„Трябва да се подхожда много диференцирано, за да не стане така, че покрай сухото да изгори и мокрото“, каза обаче служебният премиер. „Очаквам от Министерство на правосъдието да излезе с предложение по препоръките на ЕК и то с отговорници и срокове какво може да се направи“, заръча той. После добави, че приоритет е и приемственост, стабилност и надграждане за успешно усвояване на еврофондовете.

„Очаквам от Малина Крумова аналитичен доклад за изпълнението и състоянието на аналитичните програми“, каза той.

„Друг важен приоритет е диалогът с бизнеса и гражданското общество. Затова трябва да конструираме един Изборен борд, който да подпомага организацията на предстоящите избори. Трябва да работим и за нормализиране на диалога в НСТС. Затова Илко Семерджиев и Гълъб Донев да направят необходимото. Ние сме отворени за срещи с големите браншови организации. Няма успешно управление без такова взаимодействие“, обясни служебният премиер.

На брифинг след заседанието Огнян Герджиков отново подчерта, че няма да спести ревизия на кабинета „Борисов 2“. По думите му най-съмнителни са обществените поръчки. Затова и там щяло да се провери. Там, където има констатирани нарушения, казусите ще бъдат съотнесени към правоохранителните органи.

Обществена поръчка на стойност почти 23 млн. лв., без ДДС, е обявило Министерството на здравеопазването в предпоследния ден на мандата на Петър Москов. Самата поръчка е за “доставка на ваксини за извършване на задължителни и целеви имунизации и реимунизации, биопродукти за извършване на постекспозиционна профилактика и технически средства за приложението им за 2017 г.”, предаде БГНЕС. Документацията за стартирането на процедурата е подписана от заместника на Москов – Адам Персенски на 25 януари 2017 г., който заедно с Москов е с повдигнато обвинение за вноса на турски ваксини. 26 януари беше последният ден от мандата на предходния кабинет, т.е. поръчката е обявена по-малко от 48 часа преди встъпването в длъжност на служебния вицепремиер и здравен министър Илко Семерджиев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *