Гениален руски математик отказа милиони

Григорий Пелерман Гениалният математик Григорий Пелерман от години занимава медиите със своето странно поведение. Известният руски учен, който първи доказа хипотезата на Поанкаре, наричана „формулата на Вселената“, предпочита да живее в усамотение и бедност, но далеч от светския живот.

Григорий Пелерман става известен не само с доказването на най-голямата загадка на хилядолетието, хипотезата на Поанкаре, а и с отказа си да получи 1 млн. долара за откритието си. Американски институт дава тази премия за значителен принос в математиката, но ексцентричният руснак не отива на математическата конференция в Париж през 2010г. и публично отказва да получи престижната награда. Преди време пък, през 2006г. той оказва да приеме Филдсов медал, който е най-големият приз, даван за постижения в математиката и е равностоен на Нобелова награда.

Особнякът Пелерман желае да живее като истински аскет или отшелник. Той много рядко напуска дома си, в който живее заедно с майка си и преживява доста скромно и непретенциозно.

Григорий Яковлевич Перелман се ражда на 13 юни 1966 г. в днешен Санкт Петербург в семейство на руски евреи. Още от 5-ти клас се занимава с математика под инструкциите на доц. Сергей Рукшин в Градския дворец на пионерите.

На международната математическа олимпиада в Букурещ през 1982 г. той печели златен медал. Заради заслугите си Пелерман е приет без изпит в Ленинградския държавен университет, където учи в Математико-механическия факултет. Многобройни са успехите му при участията му във всякакви математически олимпиади, били те студентски, градски или всесъюзни.

През 2005 г. на Григорий Пелерман е предложено да бъде назначен за водещ научен сътрудник в лабораторията по математическа физика, но за голямо учудване, ексцентричният учен отказва. Това е краят на публичният му живот. Математикът всячески страни от контакти с други хора, че даже, когато го търсят журналисти, той им говори скрит зад вратата на дома си.

В едно от малкото интервюта, които дава през 2011г. , след отказа си да получи наградата от 1 млн. долара, мистериозния математик споделя, че се е научил да управлява Вселената и не са му нужни милионите. Така, той обяснява желанието си да живее усамотено, далеч от всякакви светски изкушения, почести, слава и суета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *