ГЕЙскандал “изяде” главата на шеф в Mozilla

Брендън АйкНазначеният преди две седмици за генерален изпълнителен директор на Mozilla Брендън Айк е подал оставка, съобщи АП.

Причината е появилата се информация, че през 2008 г. той е дарил $1000 за кампанията против легализацията на еднополовите бракове в щата Калифорния. Освен това водещият софтуерен специалист е правил дарения за радикалния кандидат на Републиканската партия Патрик Бюкенън, предават от fakti.bg.

При тази ситуация Айк е предпочел да подаде оставка, това обяви в корпоративния блок изпълнителният президент на Mozilla Foundation Мичъл Бейкър.

Самият Айк още от 1998 г. е свързан тясно със създаването на интернет браузъра Mozilla Firefox. От 2005 г. той е и главен технологичен директор на Mozilla. Още преди това обаче като служител на Netscape той добива популярност като създател на езика за програмиране JavaScript през 1995 г.

Анализатори очакваха, че под ръководството на Айк Mozilla ще продължи работите по Firefox и Firefox OS. Предвиждат се също инициативи в мобилния сегмент, в частност – разработка на ултра евтини смартфони ($25) с чипове от китайската компания Spreadtrum.

По всичко изглежда Mozilla ще продължи да търси нов главен изпълнителен директор. Постът е вакантен от миналата година, когато Гари Ковач реши да напусне, за да оглави разработчика на антивируси AVG.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *