ГДБОП ЗАДЪРЖА 20-ГОДИШЕН МЛАДЕЖ ОТ СОФИЯ ЗА АТАКАТА СРЕЩУ НАП

Yavor Kolev bgnes

Заподозреният бил служител на компания за киберсигурност и тествал защитите на системи като „бял хакер“

Има задържан за хакерската атака спрямо НАП, собщи комисар Явор Колев в студиото на Нова телевизия. „Имаме заподозрян за хакерските атаки. Той беше задържан вчера следобед. Той работи като служител на компания за киберсигурност. В рамките на служебните си задължения тества уязвимости на различни компании с цел да се предотвратят такива атаки ”, съобщи Колев.

„В момента имаме образувано досъдебно производство, след като вчера в ранния следобед беше задържан заподозрян за атаките. Бяха проведени процесуално-следствени действия на адресите на компанията, в която работи, както и в дома му в София, откъдето бяха иззети множество устройства и носители на информация. Тази нощ бяха правени съответни експертизи, съвсем първоначални, които сочат, че лицето е съпричастно към тази престъпна дейност”,съобщи още той.

Мъжът е на 20 години, от град София. Повече подробности, обаче, не могат да бъдат оповестени заради разследването. Според Колев „при него се размива разбирането за белия и черния хакер и са извършвани действия, които не са правомерни и е придобивал информация, която не следва да получи“. В различни етапи от живота си е бил и от едната, и от другата страна, допълни Колев. „Стигнахме до него с работа – всеки, който прави нещо, оставя следи, въпросът е да ги откриеш и използваш”.

На въпрос дали мъжът е бил изненадан, когато е бил задържан на работното му място, Колев съобщи, че арестуваният не е бил изненадан и е осъзнавал какво е извършил, и това злодеяние не му е за първи път.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *