В НАЧАЛОТО НА ПРЕГОВОРИТЕ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ И ЕС СА ОПТИМИСТИ ЗА СДЕЛКАТА ЗА БРЕКЗИТ

brexit pregovori bgnes

В първия кръг от разговорите бе изработен график за предстоящите срещи и основни теми

Преговарящите от двете страни изразиха оптимизъм за постигането на разумен компромис. „Справедливо споразумение е възможно и това е много по-добре от липса на споразумение“, заяви Мишел Барние, който оглавява преговорната група на ЕС. След продължилите седем часа преговори британският министър по Брекзит Дейвид Дейвис обобщи, че между страните има много допирни точки.

Първите две теми в дневния ред са правата на гражданите на ЕС във Великобритания и изпълнението на финансовите ангажименти на Лондон към общността, поети по време на членството. Ще бъде обсъдена и границата между Ирландия и Северна Ирландия. По думите на преговарящите, този въпрос е от особена важност, но е и изключително сложен.

Едва след като се постигне споразумение по тези въпроси, ще се дискутират бъдещите взаимоотношения между Лондон и Брюксел и създаването на зони за свободна търговия. Очаква се това да се случи към септември. Планира се преговорите да завършат до 31 март 2019 г. Ако това не стане, излизането на Великобритания ще стане без да е подписан двустранен договор и без правна рамка на преходния период.

Наблюдателите посочват, че при такъв вариант последиците за икономиката и гражданите на ЕС и Великобритания ще бъдат непредсказуеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *