ВЪТРЕШНИЯТ МИНИСТЪР НА СЛОВАКИЯ ПОДАДЕ ОСТАВКА СЛЕД УБИЙСТВОТО НА ЖУРНАЛИСТ ПРЕЗ ФЕВРУАРИ

Kalinyak bgnes

Роберт Калиняк е близък до премиера Фицо, но се очакваше да бъде пожертван след многохилядните протести в Братислава

Калиняк, който е близък политически съюзник на премиера Роберт Фицо от неговата социалдемократическа партия „Смер“ („Посока“), отстъпи пред исканията на един от по-малките партньори в управляващата коалиция – партията „Мост-Хид“ („Мост“) – на фона на политическата криза, избухнала в страната след убийството на разследващия журналист Ян Куциак и неговата годеница.

Куциак и годеницата му Мартина бяха застреляни в дома им, намиращ се на 65 километра източно от столицата Братислава. Според полицията вероятно двамата са елиминирани от наемен убиец. „Важно е да бъде запазена стабилността, затова реших да подам оставка като вицепремиер и вътрешен министър“, обяви Калиняк на пресконференция.

Убийството на разследващия журналист Ян Куциак, който разследваше случаи на измама, в които са били замесени бизнесмени с политически връзки, подхрани обществения гняв от несекващите твърдения за корупция и тласна правителството към колапс. Смята се, че на най-големите улични протести в Словакия след падането на комунизма през 1989 г. в петък в столицата Братислава са се събрали 50 000 души, а хиляди в други градове. Те настояваха за оставка на кабинета на Фицо и пълно разследване на смъртта на Куциак, пише БТА.

Очаква се днес партия „Мост-Хид“, която представлява унгарското етническо малцинство в Словакия, да реши дали ще остане в управляващата коалиция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *