ВЪЗСТАНОВЯВАТ ДВИЖЕНИЕТО ПО „СТРУМА“ НАЙ-РАНО СЛЕД 2 СЕДМИЦИ

Struma bgnes

Все още изясняват щетите, но се създава организация за облекчаване на трафика в натоварените почивни дни

Около 2-3 седмици ще са необходими за възстановяване на платното за София в участъка от АМ „Струма“ край Дупница. Това заяви пред БНР инж. Иван Досев от УС на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Инженер Досев подчерта, че заради пожара продължава да е ограничено преминаването в близо 10-километров участък от АМ „Струма“ – между п. в. „Дупница“ и п. в. „Бобошево“, като в останалата част от автомагистралата движението се извършва без ограничения. В отсечката засегната от пожара трафикът се пренасочва по обходен маршрут от п. в. „Дупница“ по път I-1 (E-79) до п. в. „Бобошево“ на АМ „Струма“ и обратно.

Все още не е приключила оценката на щетите от пожара. За цялостното възстановяване на движението и в платното за Кулата ще е необходимо повече време, тъй като колоните, ригелите, гредите и отводнителите в тази част от моста са засегнати много по-сериозно от пожара.

Необходимо е да се изготви проект за ремонтно-възстановителните работи, но целта ни е да възстановим движението във възможно най-кратък срок, за да не се затрудняват шофьорите, заяви инж. Досев. Той посочи, че ремонтните дейности ще бъдат извършени със средства на АПИ, но след като е ясна количествено-стойностната сметка ще се предяви регресивен иск към собственика на предприятието, направил нерегламентираното сметище и предизвикало пожара.

Община Дупница само веднъж е сигнализирала в Пътната агенция за струпани отпадъци в района на АМ „Струма“, но не е било установено наличие на купища боклук в обхвата на магистралата. Той каза още, че незаконното депониране на вторични суровини и отпадъци в обхвата на пътищата е динамичен процес, при които за кратко време се наблюдава струпване, премахване и ново депониране на отпадъци, какъвто вероятно е и случая с цеха за преработка на отпъдаци, предизвикал пожара. Инж. Досев посочи, че при изграждането на съоръжението от автомагистралата се е налагало строителят да почиства за своя сметка същия терен, за да се освобождава място, тъй като собственикът им ги е депонирал неправомерно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *