Връщат нивомери на всички акцизни складове за гориво

Мартин ДимитровДа се поставят измервателни уреди на входа и изхода на акцизни складове, в които има енергийни продукти. Така митниците ще имат контрол над движението на енергийни продукти по нефтопроводи и нефтопродуктопроводи.

Това реши парламентът, като прие на първо четене промени в Закона за акцизите. Те са внесени от Реформаторския блок, но бяха приети със 142 гласа „за“, нито един против и 1 въздържал се от БСП.

„При мандата на ГЕРБ с наша подкрепа бяха монтирани уреди вътре в акцизния склад“, припомни реформаторът Мартин Димитров. Той посочи, че по време на предишния кабинет са били демонтирани с мотив, че информацията от тях била трудна за обработка. Димитров бе категоричен, че за да има по-голяма събираемост, в складовете на всички големи производители на акцизни стоки трябва да има измервателни уреди.

Новият текст, станал популярен, като поправка „Лукойл“ задължава да има нивомери в местата за въвеждане или извеждане на енергийни продукти от нефтопровод или нефтопродуктопровод към и от местата за производство и складиране.

„Стриктното изпълнение на изискванията, заложени в разпоредбата, гарантират осветляване на сивия сектор в областта на акцизните продукти, равнопоставеност на всички икономически субекти, опериращи с акцизни стоки, и не на последно място гарантиране на събираемостта на дължимия акциз“,гласят мотивите за вчерашната поправка. Текстове за измервателни уреди за алкохол и цигари не са предлагани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *