Внимание: Фалшив оцет отново залива пазара

оцетФалшив оцет, в това число и балсамов, се внася от Италия и Гърция

Фалшив оцет за пореден път залива пазара. От Българската асоциация по безопасност на храните алармираха, че в търговската мрежа се продава продукт на „Винпром Дупница“, който е менте, а е обозначен като оцет, предават от razkritia.com.

В това число влиза и балсамов оцет-менте, който се внася от Италия и Гърция. Въпросният фалшив оцет съдържа единствено вода, оцветители, аромати и оцетна киселина. Което по закон е доста далеч от истинския продукт, който се получава посредством ферментация на оцетно-кисели бактерии на продукти от грозде и вино.

Голяма част от уж балсамовият оцет, предлаган на пазара, също не е истински продукт. Доцент Павлина Параскова, директор на пловдивския Институт за изследване и развитие на храните, обясни, че един грам истински балсамов оцет струва едно евро. За сравнение, в родната търговска мрежа 500 мл от него върви между 3,50 и 8 лева.

За да се спре продажбата на фалшив оцет като истински, производителите и вносителите са задължени да обозначат това на етикетите на бутилките си. И да не продават за оцет продукти, които съдържат синтетична оцетна киселина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *