ВИЦЕПРЕМИЕРЪТ ДОНЧЕВ: ВЪЗМОЖНО Е ДА ИМА РЕДУЦИРАНЕ В БРОЯ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ В АДМИНИСТРАЦИЯТА

Donchev bgnes

Част от чиновниците стават излишни чрез проект за споделени услуги

Гражданинът не трябва да е куриер между отделните институции, каза вицепремиерът Томислав Дончев участва в  представянето на проекта „Въвеждане на принципа на споделените услуги в организацията и работата на централната администрация“ заедно с постоянния представител на Световната банка за България Тони Томпсън. Дончев подчерта, че в последните месеци всички разговори, свързани с администрацията били свързани с това каква услуга получава гражданинът. Според него това е нормално, защото това е и най-висшата цел.

„Следвайки приоритетите, основна цел беше електронизация на регистрите и тяхната свързаност, за да може гражданинът да не влиза в ролята на куриер, обменяйки документи между администрациите. Това се прави, но обемът на работа, не позволява това да бъде свършено за половин година. Вторият акцент беше свързан с това какво получава гражданинът, когато търси услуга, колко бързо става, колко му струва, колко любезно е обслужен“, обясни вицепремиерът.

Той поясни, че във всяко административно звено има звена, които се грижат за счетоводството, има юристи, управление на човешките ресурси и други дейности, които са еднотипни за всички администрации. Моделът досега предполага във всяко звено да има отделни структури, които поемат подобни ангажименти. Световната практика обаче показва, че този модел не предполага най-високо качество. „Добрите практики предполагат тези еднотипни дейности за администрацията да бъдат предоставени на центрове, различни от самите администрации. Затова следваме амбициозната програма 2018 г. да пилотираме централизирани или още наречени сподели услуги, където едно звено ще предостави на администрацията, например услуги, свързани с финансите или човешките ресурси. Следваме амбициозната задача в рамките на две години и половина това да бъде практика по отношение на всички администрации“, съобщи Томислав Дончев.

Част от чиновниците, които ще се окажат излишни, ще бъдат преквалифицирани и най-вероятно и ще бъдат прехвърлени към други звена, стана ясно от думите на вицепремиера. Дончев бе категоричен, че ако процесът предполага тези функции, които досега са уреждани децентрализирано да бъдат изпълнявани от по-малко хора, те ще бъдат изпълнявани от по-малко хора. „В този смисъл възможно е да има редуциране на броя на служителите. При всички случаи е сто процента сигурно, че разходите за издръжка на самите администрации трябва да намалеят“, подчерта вицепремиерът.

Колко точно ще намалее държавната администрация Томислав Дончев обаче още не знае.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *