Скандално! Вижте кой всъщност управлява администрацията в област Перник

Боряна Методиева

Разследваната от ОЛАФ Боряна Методиева ръководи „в сянка“ областната управа в Перник от името на етническата партия, макар че никой не е гласувал за нея в миньорския град

Ирена Соколова, народен представител от Перник от ГЕРБ, алармира за много тревожни събития в областната управа в Перник откакто на власт е правителството на Пламен Орешарски.

“В последните дни в главата ми е непрекъснато думата „башибозук”. Не е активна дума в речника ми и не съм много свързана с историческия начин на говорене. Не съм и сред феновете на турските сериали. Споделям това, защото искам да е ясно, че звученето на думата в съзнанието ми и предизвикано от случващото се наоколо.” (Според общодостъпните източници на информация думата „башибозук” буквално се превежда като „повредена глава”.)

Соколова припомня, че с така са наричали нередовната турска войска, обичайно съставена от нетурци, набирана по време на война и известна със своята свирепост и безчинства.

„Както и да мисли за историята човек, не може да не се стъписа пред превръщането на един обикновен човек – селянин, занаятчия, в свиреп башибозук. В случая с тези хора е приложен и действа безотказно един изпитан и ефективен способ за манипулация – парите, облагите, богатството. За тази армия тогавашната държава дава само оръжие, без заплата. Башибозукът се самоиздържа във войната – от грабежи и мародерство. Което значи, че за относително краткото военно време всеки башибозук е изкушен да се облагодетелства колкото е възможно повече. Без мисъл за щетите и разрушенията, без милост за труда и усилията на хората и разбира се, с пълно обезценяване на човешкия живот.”

Башибозуци са извършителите на едни от най-кървавите събития в нашата история преди Освобождението – например, Баташкото клане. (Стефан Цанев го представя разтърсващо в романа си „Български хроники”).

“Времената днес са други, поне по отношение на бита ни. Башибозукът, обаче, не си е отишъл от живота ни. И разбирам, защо съзнанието ми активира тази дума.

Шизофренното ни правителство няма професионална армия. Тук-там извади по някой генерал, който бил много достоен, но се проваля, в момента, в който някой погледне в миналото му. Но армия няма. За справка вижте колко незаети заместник-министерски места има, колко заместник-областни управители не са назначени, да не говорим за политически кабинети и т.н.

А като няма професионални войници – идва башибозукът. Поне при нас в Перник дойде. Първо опустоши областната администрация.

Щедрото социално правителство тихомълком първо увеличи броя на заместник-областните управители в някои области, а после разпореди 10% съкращение на експертния състав – няма нито публичност, нито обосноваване на тази мярка, която в никой случай не постига намаляване на бюджетните разходи, защото отрязаните от едно място щатове, се преразпределят в други администрации, отново при пълна липса на информация и аргументи.

Но думата ми е за това как се извърши това съкращаване. При наличие на свободни, незаети длъжности, в един ден, без ясни критерии са съкратени 4 експерти на възраст до 30 години. Сред тях и майка с едногодишен син. Да, не бъркам – това са действия на новите управляващи, които в предизборната си истерия заявяваха болезнена чувствителност към младежката безработица и положението на майките. А също така на думи демонстрираха отговорност за разкриването на нови работни места.

Електронното правителство е заглъхващ в общественото пространство термин, нищо че стои срамежливо в програмата на кабинета „Орешарски”. Няма как и да очакваме правителството на задкулисието да бъде активно по отношение на отваряне към гражданите и бизнеса, което в съвременното общество е постижимо главно чрез електронното правителство.

Ето и едно от доказателствата – в Областната администрация-Перник, политическият кабинет е зачеркнал от щатното разписание длъжността на IT експерта! Как ще ме убедят в стремеж към отваряне и цивилизованост? Могат само да потвърдят, че са неизлечимо заразени от базовия комунистически ужас за „изтичане на информацията”.

Процесът продължава с „поканване” на други трима от експертите да освободят длъжностите по нареждане на партийните централи.

Давам този пример, не защото е единствен, а защото в една малка администрация опустошенията са много видими. И демонстрират стил на управление. Припомням, че областният управител Михайлов и зам.-областният управител Никодимова бяха назначени преди по-малко от два месеца. И за това време вече са се разправили с половината от експертите. Забележителни постижения за толкова кратко време!

Ще припомня как в един ден бяха уволнени директорите на всички Районни инспекции за опазване на околната среда. Всички защитили позициите си – апропо, за първи път директорите на тези териториални звена бяха назначени след конкурс, който потвърди професионалните качества на значителна част от ръководителите, оглавявали ги години наред.

Разбира се, погромите ще продължат. Чуха се обещания, че през идните дни ще бъдат обезглавени Агенция за безопасност на храните, Областната дирекция „Земеделие”. Заговори се и за началника на РИО на МОН, а в края на месеца лидерката на ДПС Боряна Методиева ще застане начело на ВиК.

Искам да изпреваря обвиненията, че гледам пристрастно на актуалните събития и отнемам правата на дошлия на власт. Нека съм ясна за две неща. Първо: на малката ни държава е жизнено необходима професионална администрация! Второ: ако се случи някому да заеме управленски пост, нека има грижата да положи усилия и да работи като професионален войник.

Виждам, че е лесно е да се изкушиш да действаш като башибозук, но в 21 век хората няма да чакат историята да те намери, за да те заклейми! Ще си понесеш отговорността лично! Още в този живот!

Ето някои от най-скандалните назначения на Тройната коалиция, за които Bulgaria news има информация:

Боряна Методиева – бивш заместник-областен управител през мандат 2004/2005; името и е свързвано с няколко скандални евро-проекта, разработвани от областна администрация. Единият от тях е проверяван от ОЛАФ за злоупотреби с европейски средства. Към момента Методиева ръководи в сянка нейното протеже заместник-областния управител Галина Никодимова, която е назначена на поста от квотата на ДПС, въпреки, че за Движението в област Перник няма гласували, а на Никодимова й липсва административен опит, няма и никакъв управленски опит. По свидетелства на очевидци Боряна Методиева посещава Областната администрация поне веднъж дневно и дава указания на протежето си, какво трябва да свърши.

Богаташът – архитект Мишо Михайлов, уволнен от поста заместник-кмет на Перник, назначен за Областен управител на Перник, уволни със замах всички млади хора от администрацията! „Нищо лично и аз не искам да ви уволнявам, но ми е поставено партийно поръчение“ – споделил самият той.

Източник: bulgaria-news.bg

Един коментар по “Скандално! Вижте кой всъщност управлява администрацията в област Перник

  1. И сега какво?Най добре е като Румънците с Чаушеску.Не се надявай Българино ,не се надявай някога да се оправим,толкова сме зле че не виждам никаква светлинка в тунела ,лежи си в къщи и чакай някой да дойде да ти оправи живота.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *