НА ПРОФЕСИОНАЛНИЯ СИ ПРАЗНИК ПОЛИЦАИТЕ ИЗЛИЗАТ НА ПРОТЕСТ

MVR protest

Ръководството на МВР премести протеста, за да не смущава честванията на празника

На 5 юли 1879 година с указ на княз Александър I Батенберг се образува Министерството на вътрешните дела към Първото българско правителство след Освобождението. От 1989 година насам на тази дата се отбелязва празника на Министерството на вътрешните работи и на всички работещи в системата на МВР. Традиционна в страната се организират церемонии. Областните дирекции на МВР и регионалните управления в страната организират и поднасяне на венци в памет на служителите от системата на МВР, които са дали живота си при изпълнение на служебните си задължения. Тази година обаче, за празника бе организиран и протест.

Служителите в системата на МВР недоволстват срещу ниските възнаграждения. Протеста трябваше да започне в 11 часа пред сградата на Народното събрание. В последния момент обаче той беше преместен.

Това стана, след като рано сутринта от МВР разположиха техника на пожарната, жандармерията и други части от МВР на площада пред „Свети Александър Невски“, където беше планиран протестът. Обикновено честванията на празника се правят с час-два по-рано, но тази година ръководството е решило да отбележи празника в часа, в който е планиран протестът – 11.

Протестиращите започнаха да се събират пред хотел „Радисън“, но заради верижната катастрофа на „Тракия“ демонстрацията се забави, тъй като се чакат служители от цялата страна. Към 12.30 ч. вече са се събрали над 2 000 протестиращи, подкрепени от КТ Подкрепа и от полицейските синдикати в Сърбия и Румъния. Демонстрантите обявиха, че ще излизат на протест, докато не бъдат чути исканията им за по-високи заплати и изцяло нов закон за МВР.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *