БЮДЖЕТНАТА КОМИСИЯ ОТХВЪРЛИ ВЕТОТО НА ПРЕЗИДЕНТА НА МОРАТОРИУМА ВЪРХУ ЛЕКАРСТВАТА

Menda Stoyanova bgnes

Има много общински и областни болници в тежко финансово състояние и държавата следи развитието им; обещават да няма затворени лечебни заведения„

Извънредно заседание на бюджетна комисия беше свикано във връзка с Указа на президента от 8 декември 2017 г за връщане за ново обсъждане на Закона за бюджета на НЗОК. С него президента наложи вето върху мораториума за иновативни лекарства за онкоболни. На днешното си заседание комисията прие пълния текст на бюджета на Здравната каса за 2018 г. с 12 гласа „за“, 6 „против“ и 1 „въздържал се“ и така отхвърли ветото.

Румен Гечев от БСП поиска да чуе експертно мнение по темата, защото във въпросния параграф за лекарствата пишело „непатентни“, което според него означавало генерици. Беше пояснено, че „непатентни“ означавало съвсем нови.

Жени Начева заместник-министър на здравеопазването заяви, че генеричните лекарства са тези с по – ниска цена и те не са включени във въпросния параграф.Спорният параграф се отнася само за скъпоструващи продукти. А генериците, за които се говори били тези, които ще се появят като по евтин аналог на оригиналните. В областта на новите лекарства за 2018 г ще им 32 нови молекули, което е два пъти повече отколкото за 2014-2017 г., уточни още Начева.

Мораториумът над нови терапии засяга около 20 нови молекули за пациенти с онкологични, автоимунни и други тежки заболявания. Очаква се мораториумът да спести на Касата около 25 млн. лева, а управляващите и НЗОК уверяват, че пациентите няма да бъдат ощетени.

Правим анализ на всяка една общинска болница поотделно и ще предложим мерки за оздравяването им, това коментира по-късно зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков за спасяването на общинските болници. Закъсали са болниците в Белоградчик, Димитровград, Омуртаг и др. Приходите, които те получават по линия на здравното осигуряване отиват основно за заплати на хората, които се трудят в тези болници, поясни Пенков. Това, което държавата може да направи е увеличаване на средствата, с които заплаща на болниците за всяка една лечебна дейност, която Касата не плаща.

Това са някъде около 22 милиона лева годишно допълнително, които се дават на болниците, стана ясно от думите на Бойко Пенков. Основните дългове на болниците са за лекарства и консумативи. Държавата ще вразумява доставчиците да не изнудват лечебните заведения. Към всяка болница щяло да се прилага индивидуален подход. Не може да сложим един калъп и да кажем: оправяте се всички по него, коментира зам.-министърът. Анализът за състоянието на болниците щял да отнеме десет дни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *