БЪЛГАРИЯ: ГУАЙДО ДА СВИКА ПРЕЗИДЕНТСКИ ВОТ ВЪВ ВЕНЕЦУЕЛА

Guaydo bgnes

19 страни от ЕС и групата „Лима“ признаха председателят на венецуелския парламент за временен президент

Изпълняващият функциите временен президент на Венецуела и председател на парламента Хуан Гуайдо да насрочи провеждането на свободни, честни и демократични президентски избори в съответствие с конституцията. За това се призовава в позиция на външното ни министерство. Вече е в ход съгласувателна процедура за проект на решение, с което да се подкрепи преходът към демократично управление в страната, основан на върховенството на правото и зачитането на човешките права, става ясно от документа.

От ведомството припомнят, че още на 26 януари страните от Европейския съюз, включително България, са призовали за спешно провеждане на президентски вот във Венецуела, както и че страната е изправена пред огромна хуманитарна криза. По официални данни страната са напуснали вече около 4 млн. души. Инфлацията е на път да достигне 1,7 милиона процента. Липсват хранителни стоки, лекарства, питейна вода.

В позицията на външното ни министерство е отбелязана и резолюцията на Европейския парламент, в която се заявява пълна подкрепа за Националното събрание като единствения легитимен демократичен орган на Венецуела, а Хуан Гуайдо беше признат като легитимен временен президент в съответствие с венецуелската конституция.

В своя позиция президентът Румен Радев вече посочи, че политическата криза във Венецуела може да се реши единствено с организирането на прозрачни избори според конституцията на страната и с международно наблюдение. Според държавния глава България трябва да се въздържи от подкрепа на предложената европейския позиция за Венецуела.

Междувременно вече 19 страни-членки на ЕС обявиха подкрепата си Гуайдо. Начело с Испания, 19 страни от Европейския съюз, сред които Великобритания, Франция, Германия, Холандия и Португалия признаха Гуайдо вчера след изтичането на европейския ултиматум към президента Николас Мадуро да свика предсрочни президентски избори. Европейският съюз обаче остава разделен – Италия зае позиция на изчакване и блокира обща декларация на ЕС, съобщиха дипломатически източници в Брюксел.

Групата „Лима“, в която влизат големите латиноамерикански страни и Канада призова за натиск върху венецуелския президент Николас Мадуро, съобщиха световните информационни агенции.  Целта е той да се оттегли от власт и да се проведат нови президентски избори. Решението беше взето на вчерашната  среща, която се проведе в канадската столица Отава. Те призоваха армията на Венецуела да се откаже от подкрепата си за Мадуро.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *