БУЛСАТКОМ ЗА СЕГА ЗАМРАЗИ ПРОЕКТА СИ ЗА ЧЕТВЪРТИ МОБИЛЕН ОПЕРАТОР

Zayakov bgnes

На 15 юни компанията ще изведе в орбита първият български сателит

След по-малко от месец България ще стане една от 12-те европейски страни със собствен сателит, стана ясно на срещата с журналисти, проведена в петък от Булсатком и България Сат. Повод за пресконференцията бе предстоящото на 15 юни изстрелване на първия български телекомуникационен сателит BulgariaSat -1 от космодрума Кейп Канаверал в САЩ. Спътникът ще бъде изведен в орбита от ракета Falcon 9 на SpaceX, компанията на предприемача Илън Мъск.

България Сат ще управлява сателита си напълно самостоятелно с помощта на 2 наземни станции – едната разположена в близост до София, а другата до Велико Търново, заяви Петър Петков, директор „Проучване и развитие“ в България Сат.  Екипът се състои от 25 души, всички без един са българи. Така развиваме безценен човешки ресурс за България, сподели той.  Доц. д-р инж. Петър Петков има дългогодишен опит в сателитните комуникации. Той е преподавател в Техническия университет–София и е бивш инженер от компанията Space Systems Loral (САЩ), която е производител на българския сателит.

„Мястото на геостационарна орбита е изключително ограничен ресурс. Важно е, че България ще се възползва от него. Има много държави, които са се лишили от своя национален слот, например поради невъзможност да го използват“, обясни съсобственикът и изпълнителен директор на „Булсатком“ Максим Заяков. Експлоатацията на BulgariaSat-1 ще започне около месец след неговото извеждане, т.е. през месец юли. Около 46% от капацитета на спътника ще бъде използван за собствени нужди на Булсатком, най-вече за услугите на компанията на българския и на сръбския пазар. Сателитът ще ни позволи да пуснем нови услуги за потребителите, повече канали, включително в UHD резолюция, както и интерактивни услуги, обясни Заяков.

До момента за реализирането на BulgariaSat-1 са инвестирани 235 млн. долара. Проектът е с хоризонт 15-20 години, като за възвращаемост на инвестицията може да става дума след поне 10 години операции на спътника. Ако проектът се развива успешно, след 4-5 години планираме извеждането на нов сателит, сподели Максим Заяков.

„В момента проекта ни за развитие на мобилна мрежа с национално покритие е трайно замразен.“, коментира друга инициатива на „Булстаком“ Заяков. „И сега мрежата ни функционира и има няколко хиляди абонати, но не можем да си позволим да инвестираме средства заради проекта за сателита ни, който ни е абсолютен приоритет. Просто няма как да носим 10 дини под една мищница“, каза Заяков.

Той добави, че отчасти проблемът с мобилната мрежа се задълбочава от факта, че нито един от трите действащи мобилни оператора в страната не се е съгласил да подпише споразумение за вътрешен роуминг с „Булсатком“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *