БСП СЕ ВЪЗМУТИ ОТ ЗАКРИВАНЕТО НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА КОМИСИЯ ЗА КОНТРОЛ НА КЕВР

Anton Kutev bgnes

На нарочен брифинг Антон Кутев обяви промените в правилника на парламента като антидемократични

Кутев коментира решението постоянната комисия за наблюдение на КЕВР да бъде премахната с думите: „За мен един доводите, че тази комисия имаше смисъл, е фактът, че КЕВР си позволи да повишава цените едва, след като Народното събрание не заседаваше“. По думите му във времена, когато прокуратурата разследва КЕВР, когато всички очакват повишаване на цените, трябва да има парламентарно наблюдение на регулатора.

Кутев протестира от името на партията си и срещу премахването на блицконтрола, което мина през комисията по правилника вчера и се очаква да се одобри и от пленарната зала. „За нас промените, които са заложени в този правилник, са определон антидемократични и са връщане назад към други времена“, категоричен беше соцдепутатът. „Няма да можем с месеци да зададем актуалните въпроси. Ние тогава имахме силата да го направим, сега те се крият. Блицконтролът се маха, защото там участват премиерът и вицепремиерът“, каза още Кутев, като напомни, че именно по предложение на БСП при техния управленски мандат през 2013 г. беше въведено препитването на премиера и вицепремиерите му на блицконтрол всяка първа сряда от месеца.

Относно предложението на БСП за замразяване на заплатите към декември 2016 г. преди последната актуализация, Антон Кутев коментира, че очевидно това предложение няма да се приеме, въпреки че хората очевидно се дразнят от размера на депутатските заплати.

По повод проверката в Агенция „Пътна инфраструктура“ по сигнал на БСП, депутатът Кирил Добрев попита разследвания бивш шеф Лазар Лазаров и бившия министър Лиляна Павлова дали смятат, че е нормално да се дадат 50 милиона лева на една фирма, която усвоява 25 млн. сутринта и 25 млн. следобед. „Продължават ли да смятат, че всичко по тази процедура е нормално? Продължават ли да смятат, че 50 млн. трябва да бъдат за откоси и канавки и да се правят за 32 дни“, попита Добрев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *