БСП ПОЛУЧИ И ВЪРНА ВТОРИЯ ПРОУЧВАТЕЛЕН МАНДАТ НА ПЛЕВНЕЛИЕВ

mandat-ninova-bgnes

Официалната процедура продължи около 5 минути, президентът се надява с третия мандат да се състави правителство

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отиде тази сутрин в президентство, съпроводена от ръководството на парламентарната си група. След като получи мандата от държавния глава, тя обяви, че БСП има кандидат за премиер, даде папка на президента, от която Плевнелиев прочете, че именно Нинова е номинирана за министър-председател. непосредствено след това Нинова заяви, че няма да се възползва от възможността да предложи състав на кабинет. „Добре, продължаваме нататък, надявам се от третия опит да се намери решение“, обяви президентът.

В БСП обаче са на мнение, че това Народно събрание е с вече изчерпани ресурси и не би могло да състави трайно мнозинство, което да донесе на страната стабилност.

„БСП е в опозиция и ще носи отговорност, когато спечели парламентарни избори, вземе мандат и управлява страната. Ако трета политическа сила получи мандат и прави опит за съставяне на правителство, ние оставаме в опозиция в рамките на този парламент. Смятаме, че неговият ресурс е изчерпан, че доверието в него е изчерпано, и че трябва да се проведат предсрочни парламентарни избори“, коментира лидерът на прартията Корнелия Нинова пред БНР.

На срещата с президента от БСП са поставили въпроса, че в последния месец правителството в оставка взема решения, които не би трябвало – възлага обществени поръчки за над 1, 4 млрд. лв., прави назначения, урежда политическите си кабинети на административни служби, прави предложения за изпращане на посланици, посочи Нинова и изтъкна необходимостта служебният кабинет, който президентът Плевнелиев ще назначи, да спре тези действия.

От БСП са заявили също, че въпросите за избор на български еврокомисар и на нов началник на отбраната, не трябва да се решават в момента и не трябва да се бърза с тях, а да се оставят за решаване или на служебния кабинет на Румен Радев или на едно трайно мнозинство в следващия парламент.

Плевнелиев е казал, че вероятно в понеделник ще даде последен шанс на политическа сила, която да опита да излъчи правителство без да се стигне до предсрочни избори. Остава открит въпросът дали наистина РБ ще получи третия мандат от Плевнелиев и до колко ще е успешен опитът им за съставяне на кабинет, след като на вчерашната среща не бе постигнато споразумение с най-голямата парламентарна група – тази на ГЕРБ.

.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *