БРЮКСЕЛ ПРИЗНАВА, ЧЕ ПРЕГОВОРИТЕ ЗА БРЕКЗИТ СА В ЗАДЪНЕНА УЛИЦА

Pregovori Brexit bgnes

Главният преговарящ Берние: Лондон не потвърди готовност за поемане на финансовите си задължения по Брекзит

По време на петия кръг от преговорите между ЕС и Великобритания за излизането на Обединеното кралство от общността Лондон не можа да потвърди готовността си да изпълни финансовите си задължения, заяви главният преговарящ на ЕС Мишел Барние. „Ние сме в задънена улица“, обобщи Берние. По думите му разговорите тази седмица са били конструктивни, но не е постигнат голям напредък.

Иначе Мишел Барние поясни, че и двете страни споделят същите задачи: защита на правата на гражданите на ЕС на Острова, запазване на мирния процес в Северна Ирландия и уреждане на финансовите въпроси. ЕС иска да постигне тези задачи, увери той. За правата на гражданите на ЕС, заяви Барние, има две общи цели: да се увери, че споразумението за напускане на ЕС има пряк ефект и тълкуването на тези права да е „съвместимо“ със законите на съюза и Великобритания.

Министърът на Обединеното кралство по въпросите на Брекзит Дейвид Дейвис каза на съвместната пресконференция в Брюксел, че темата за сметката за Брекзит е била засегната, но отбеляза, че сумата, която Лондон трябва да изплати, ще бъде уточнена по-късно. На сегашния етап двете страни се опитват да се договорят по три въпроса: за границата между Северна Ирландия и република Ирландия, за правата на гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания и за тези на британците, живеещи в държави от общността, и за размера на сумата, която Лондон трябва да плати за „развода” с ЕС.

Едва след това Брюксел е съгласен да се премине към втора фаза от преговорите – за бъдещите отношения с Лондон, включително и търговските. Барние каза, че невъзможността за излизане от сегашната безизходица в преговорите става притеснителна. Все пак, Барние добави, че „остава убеден, че с политическа воля може да бъде постигнат голям пробив през следващите два месеца”.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *