БРИТАНЦИТЕ ЗАПОЧВАТ ДА СЪЖАЛЯВАТ ЗА РЕШЕИНЕТО СИ И БРЕКЗИТ

Brexit leave EU Reuters

Подготовката за напускане на ЕС забавя икономиката на Великобритания

Първите признаци, че британците съжаляват за решението си страната им да излезе от Европейския съюз (Брекзит), излязоха на повърхността в мащабно социологическо допитване за в. „Дейли мирър“. Допитването установява, че ако референдумът за ЕС отново бъде проведен, резултатът ще се обърне, като 51 процента биха гласували за оставането в Общността, а 49 на сто – за излизането. Въпреки това обаче социологическото допитване също така показва, че няма голямо желание за втори референдум, като 51,3 от анкетираните посочват, че не искат второ гласуване.

Социолозите също така разкриват, че британците са по-малко позитивни спрямо излизането от ЕС, след като британският премиер Тереза Мей очерта плановете за твърд Брекзит.

Решението на Тереза Мей да сложи суверенитета и възвръщането на контрола на Великобритания върху границите си пред достъпа до единния пазар е подкрепено от повече избиратели. Мнозинството (52,6% срещу 47,4%) казват, че граничният контрол е по-важен от достъпа до единния пазар. Ала е налице нарастващо безпокойство относно перспективата за твърд Брекзит, като 25,8 на сто посочват, че са по-малко позитивни относно бъдещето на Великобритания, след като са изслушали плановете на Тереза Мей за Брекзит. За сравнение, 21,3 процента заявяват, че са по-позитивно настроени.

Допитването, което включва читатели в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, също така показва, че повече от половината анкетирани (54,7 процента) очакват Великобритания да се разпадне в рамките на едно десетилетие в резултат на Брекзит.

Същевременно Европейската комисия прогнозира свиване на британската икономика по време на преговорите за Брекзит, но обрисува по-оптимистична картина за съюза като цяло, съобщава АП.

Икономическият растеж на Великобритания се прогнозира да бъде умерен през 2017 година, а през 2018 година да отслабне, което съвпада с периода на преговорите между ЕС и Обединеното кралство за Брекзит. Докато прогнозите на ЕК показват, че икономическият ръст на БВП на Великобритания ще се свие от 3,1 на сто през 2014 г. до прогнозните 1,2% през следващата година, растежът на ЕС се очаква да бъде от 1,6 на сто през 2014 година до 1,8 на сто през 2018 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *