БРИТАНСКИ МИНИСТРИ СЧИТАТ, ЧЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО ЩЕ ИЗГУБИ ДЕЛОТО ЗА „БРЕКЗИТ”

tereza-mey-bgnes

На първа инстанция съдът реши, че премиерът Тереза Мей трябва да бъде упълномощена от парламента, за да задейства чл. 50 от Лисабонския договор

Гардиън съобщи, че  получил информация, че високопоставени членове на британския кабинет признават, че има голяма вероятност правителството да загуби съдебния процес за „Брекзит“ във Върховния съд. Източниците са заявили пред изданието, че седем от 11 съдии ще потвърдят решение на по-долна съдебна инстанция, според което премиерът Тереза Мей трябва да получи съгласието на парламента преди да задейства Член 50 от Лисабонския договор за излизане от ЕС.

В тази връзка кабинетът вече подготвя поне два проекта за решение, които да предложи на парламента след излизане на съдебното решение.

В края на миналата година Висшият съд на Лондон постанови, че премиерът Тереза Мей не може да задейства Член 50 от Лисабонския договор, активиращ процедурата по излизане на страната от ЕС, без преди това да има гласуване в парламента. Правителството обжалва решението във Върховния съд.

Тереза Мей твърди, че британската общественост вече е взела своето решение чрез гласуването на референдума на 23-ти юни 2016 г. за излизане от ЕС и поради това не е било необходимо повторно гласуване в парламента на страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *