БРИТАНСКИЯ ПАРЛАМЕНТ РЕШИ ДА ПОЕМЕ КОНТРОЛА ВЪРХУ БРЕКЗИТ ЗА ЕДИН ДЕН

May bgnes

В сряда депутатите ще решат на къде поема Обединеното кралство, като възможен сценарии е дори отмяна на излизането от ЕС

След многочасови дебати парламентът в Лондон все пак даде знак, че той ще определи какъв ще е разводът в ЕС, съобщи АП.   Британските депутати гласуваха да поемат контрола върху процеса по излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз за един ден, за да опитат да намерят алтернативен път към Брекзит, съобщи Ройтерс.

Поправката беше внесена от консерватора сър Оливър Летуин. Така беше заобиколен блокажът в парламентарната процедура и беше дадена възможност на депутатите тази седмица да определят кой вариант за прилагане на Брекзит ще бъде приемлив за мнозинството от членовете на Камарата на общините.

Поправката бе приета с 329 срещу 202 гласа и ще позволи в сряда да бъде организирана серия от гласувания, включително за оставане в единния пазар, за нов референдум и дори за отмяна на излизането от ЕС, посочи Франс прес. Очаквано тридесет депутати от Консервативната партия гласуваха против правителството, включително трима заместник – министри – Ричард Харингтън, Алистър Бърт и Стив Брайън. Последните вече подадоха своите оставки от „Даунинг стрийт“ 10.

Този вот бе нов удар за министър-председателката Тереза Мей, която опитва да намери подкрепа за приемане на споразумението за излизане, което договори с Брюксел и което бе отхвърлено два пъти от депутатите. Това показва до каква степен Мей е загубила авторитета си, въпреки че по думите й правителството не е задължено да се съобрази с резултатите от тези т.нар. „указателни“ гласувания, отбеляза Ройтерс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *