БРИТАНСКИЯ ПАРЛАМЕНТ ОДОБРИ ЗАКОНОПОРЕКТ ЗА БРЕКЗИТ

Brexit bgnes

Камарата на общините е само първата преграда пред законопроекта на Тереза Мей, трябва да го прокара и през Камарата на лордовете

С 324 гласа „за“ при 295 „против“ камарата на общините одобри законопроекта за излизане на Великобритания от Европейския съюз, предаде Ройтерс. Гласуването е победа за премиера Тереза Мей над нейните политически опоненти, които искат „по-мек“ Брекзит.

Този законопроект ще позволи на Великобритания да продължи да функционира нормално, когато напълно прекрати връзката си с ЕС на 29 март 2019г. Той трябва да сложи край на върховенството на европейското законодателство над британското национално право и да интегрира в британското законодателство европейските закони. „Този закон е от основно значение, за да се подготви страната за историческия етап на излизане от ЕС“, каза малко преди вота министърът, отговарящ за Брекзит Дейвид Дейвис.

„Той гарантира, че в първия ден /след Брекзит/ ние ще имаме законодателство, което функционира, позволявайки излизането да протече леко и организирано, което е желанието на британците и на компаниите във Великобритания“, добави той.

Правителстовто на Мей обаче все още не е постигнало пълна победа. Предстои по-трудната задача – прокарването на законопроекта през Камарата на лордовете. Британският премиер няма мнозинство в до голяма степен проевропейски настроената горна камара на британския парламент, отбелязва Ройтерс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *