БРИТАНСКИЯТ ПРЕМИЕР ТЕРЕЗА МЕЙ ОБЯВИ, ЧЕ ЩЕ ТЪРСИ НОВО ОБЕДИНЕНИЕ С ЕС В ИМЕТО НА СИГУРНОСТТА

Mey bgnes

Текстът на речта на Мей „Пътят към Брекзит: партньорство в областта на сигурността“ бе публикуван в петък в „Дейли Мейл“

Тереза Мей смята, че Великобритания и ЕС са длъжни да останат обединени дори и след „Брекзит“, за да се устоят на външните заплахи за сигурността. Това гласи част от речта на британския министър-председател, с която тя ще встъпи в събота на Международната конференция за сигурността в Мюнхен. В словото си под заглавие „Пътят към Брекзит: партньорство в областта на сигурността“ главата на британското правителство възнамерява да изложи плана си за нов договор между Лондон и Брюксел в конкретната сфера, който да предостави възможност на Великобритания и ЕС да реагират по-бързо и ефективно на всякакви външни заплахи.

„Предизвикателството сега за всички нас е да се намерим начини как да си взаимодействаме и да съхраним дълбоките и специални отношения между Великобритания и ЕС, така че да съумеем да опазим и сътрудничеството си, което ни движи напред въпреки нововъзникващите заплахи“, се посочва още в текста на речта, която бе публикувана в петък в сайта на вестник „Дейли мейл“. В изявлението си Мей подчертава още, че липсата на подобно сътрудничество на Лондон и Брюксел би застрашило сигурността на всички европейци.

В речта си, Мей планира да засегне и страховете си, че с излизането си от ЕС Великобритания ще трябва да напусне и глобалната сцена, както и да изложи предположенията си относно въздействието, което Брекзит ще окаже върху външната политика на страната. „Онези, които са заплаха за сигурността ни искат да ни видят разпръснати. Най-много им се иска да ни видят как сме затънали в дебати по отношение на механизмите и средствата, та дори и как се опитваме на вземем най-практичните и ефективни решения, за да гарантираме безопасността на хората си. Затова нека нашето послание тук да звучи гръмко и ясно: Ние няма да позволим това да се случи. Ще гарантираме сигурността на народа си и днес, и пред следващите години“, коментира още Мей.

„Сигурността в Европа – това е нашата сигурност. Затова и потвърждавам, че Обединеното кралство възнамерява да я подкрепя безусловно.“, гласи заключението на британския премиер в предстоящата й реч.

БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *