Британия разреши генно инженерство при децата

Етикети: , , , ,

инженерство при децатаБритания даде разрешение за генно инженерство при децата, ще има ли и супер — бебета?

Британия даде съгласие за използване на генно инженерство при децата. Парламентът прие проекторешение, с което се позволява комбиниране на ДНК от три лица, за създаване на бебета, съобщи ВВС. „Това е смела стъпка, но е съвършено обмислена и се основава на сериозни проучвания“, каза министърката на здравеопазването на Великобритания, Джейн Елисън.

Законопроектът е приет с 382 гласа „за“ и 128 „против“, а целта не е създаване на супер — бебета, а блокиране предаването на генетични проблеми, като редки наследствени заболявания, които се предават от майката на детето.

Критиците на закона предупреждават, че става дума единствено за първата стъпка към прилагането на методите на генно инженерство върху бебетата и създаването на нов вид супер — бебета. Въпреки това, поне за сега няма опасност от това, тъй като тази намеса не засяга външния вид или способностите на бебетата, а възможността за промяна на тази част от ДНК, която ще помогне за раждане на здрави бебета. Техниката, която сега ще може да се използва, предвижда подмяна на митохондриалната ДНК със здрава от трети родител, т.е. друга жена донор.

За да може това проекторешение да се превърне в закон е необходимо и мнозинство от горната камара.

Опасенията за създаване на нова раса супер — деца не са безпочвени, тъй като и в момента в частни лаборатории се правят тестове с човешки ембриони. Не е и тайна, че редица суетни знаменитости са готови да платят мило и драго, за да имат съвършени деца и подобен закон би им позволил да направят това легално.

Покъртителните резултати от намесата на генното инженерство върху човешки индивиди бе видяно и през втората световна война, а имената на д-р Менгеле, както и на някои руски „учени“ от началото на века, отдавна са нарицателно за фаталните последици от опитите на човека да се прави на Господ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *