Борисов след срещата с Шулц: Ахмед Доган е човекът, който управлява България

БорисовАхмед Доган е човекът, който управлява България. Това заяви пред журналисти председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов след срещата си с председателя на Европейския парламент Мартин Шулц.

На въпрос от колко години, Борисов отговори – от 20 години. „По време на нашето управление е единственото време, в което той не беше на власт, затова беше ни дал срок, че след една година ще паднем. Успяхме да удържим и паднахме два месеца предсрочно“, каза той.

Борисов заяви, че не се е виждал с Доган от много години, а и не е редно да се срещне с него. „Той има други приоритети, други партньори и аз не мога да съм в унисон с това, което той иска да се случва в България“, каза още лидерът на ГЕРБ.

За съжаление, ние в България не можахме да се научим, когато някой победи на избори, да бъде поздравен, когато загубиш – да си признаеш загубата, да се държим възпитано, внимателно, да говорим политиците, за да не караме народът да се чуди кой какъв е.

Истински се надявам, че Станишев е прозрял, че тези протести не ги организират политически сили. „Тези протести са на недоволството на хората, които се организират във фейсбук, и всеки, който си помисли, или се опита да яхва подобен протест, ще бъде все едно яхва тигър – ще го свалят и ще го изядат. Никой да не си го помисля дори. И те, ако не го оценяват, това е груба тяхна грешка“, каза Борисов. На въпрос – докога ще издържи кабинетът Орешарски, Борисов каза: най-малко аз мога да кажа. „На тяхно място отдавна да съм дал оставка, много отдавна“, каза още той.

Конструктивна опозиция може да бъде опозиция, която като е първа политическа сила, Станишев да се обади, да поздрави. Като на първа политическа сила да се предложат най-много като брой председатели на комисии, включително и председател на парламента.

Господин Шулц прекрасно знае, че аз предлагах един глас да им дадем от ГЕРБ, за да не се хващат с тези хулигани от „Атака“. Как ще си го обясни поведението им при президента Плевнелиев? Мислите, че не знаят какво са правили на консултативния съвет? Аз съм готов веднага да се върна в парламента, стига Станишев да дойде, да се извини, да каже: „Вижте, това, което допуснахме, да подскачат по банките и ние да си мълчим, това няма да се допуска вече“.

На коментара, че според Камен Костадинов ГЕРБ няма да се върнат в парламента, защото нямат желание, и трябва да дадат на управляващите възможността да им предложат, Борисов отговори: Те вече са в паника. Не знаят какво мислят, какво говорят, какво правят. Всяко тяхно решение е за час-два. Най-малко бих обсъждал какво мисли Камен Костадинов. Ако ми кажете, че Ахмед Доган е казал нещо днес, ще се заслушам веднага, защото това значи, че е важно послание. А тези какво са казали – те просто шумят.

Борисов отбеляза, че ГЕРБ е партия на четири години на въпрос дали партиите, управлявали в последните години са създали политически Франкенщайн, той заяви „Тези, които 22 години я създаваха, да си берат плодовете на това. Ние тези, които считахме за нужно, не ги вкарахме в листите или ги отстранихме и се надявам, че след грешките, които много ясно се видяха и проличаха вече знаем, че много внимателно трябва да се работи с всеки един детайл“, каза още той.

„Освен ругатни, политиците друго не си казват един за друг. Когато „всички са маскари“, нищо добро не очаква една държава“, каза Борисов. Той посочи, че не е обсъждано това дали ГЕРБ ще подкрепи кандидатурата на Мартин Шулц за председател на Европейската комисия.

„Ние във Виена на срещата на върха на Европейската народна партия обсъждахме процедурата на конгреса за издигане на кандидат на Европейската народна партия. Предполагам и либералите, и консерваторите и социалистите имат такава процедура. Първо трябва да минат изборите догодина за Европейски парламент и тогава едва да се говори по тези теми“, каза Борисов.

Борисов заяви, че не е обсъждана възможността Сергей Станишев да напусне предсрочно поста на президент на Партията на европейските социалисти, заради провал в България.

„Дори и дума не е ставала. Аз имам доброто възпитание и за толкова години вече в политиката, никога пред чужденци не коментирам това, което се случва, или отношенията ми с лидерите в България“, каза Борисов.

„Да, разбира се, като всеки един гражданин съм разтревожен, че всеки ден десетки хиляди излизат по площадите в България; за безумните назначения, които се правят, но не е нужно, както вчера г-н Орешарски ходи до Брюксел – да му кажат там, че има проблем. Проблемът се вижда всяка вечер“, допълни той.

По думите на Борисов, правителството на Орешарски няма антикризисни програми. „Това – да дадеш еднократно, да похарчиш някакви пари, които все още има в бюджета, без никаква пенсионна реформа, да спреш по-точно пенсионната реформа, да говориш месеци наред за енергетика, а всъщност ти да си източил парите чрез Белене и Цанков камък – това са глупости, които говори. Виждате, че той няма никаква антикризисна мярка. Виждате, че всичко, което предлага, е от август, през ноември, до края на четиригодишния мандат и т.н., каза Борисов.

Мартин Шулц е един от най-перспективните и добри европейски лидери в момента, заяви Борисов след срещата си с председателя на Европейския парламент Мартин Шулц.

Борисов посочи, че се познава с председателя на Европейския парламент още от предаване по телевизията, когато е бил кандидат за кмет. „Той внимателно следи моето развитие и победите, които има ГЕРБ. Много пъти съм го канил да посети България. За радост днес е в България и намери време в тази си програма да се види и с президента, и с мен и с всички свои съпартийци“, каза Борисов.

Той посочи, че с Шулц са говорили за ситуацията в България.

„Това, което му разказах, и което си говорихме в Европейската народна партия, че големите политически семейства в Европа винаги намират време, място най-вече да има диалог помежду им“, заяви Борисов. По негови думи, най-ясният пример за това е самото устройство на Европейския парламент.

Срещата на лидера на ГЕРБ с Мартин Шулц бе в сградата на Представителството на Брюксел в София. На влизане Борисов не коментира нищо пред журналисти. В сградата с него влезе и евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев. На излизане от Представителството на Брюксел в София Мартин Шулц също не пожела да коментира за какво са си говорили.

Източник: 24chasa.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *