Борисов: Преувеличил съм моралния облик на февруарските протестиращи

БорисовСамо ние и ДПС не сме поставили условия към някого. Всяка сутрин слушам кой какво иска от нас. Нека да изчакат изборите, да видим зад коя партия колко гласа стоят, и тогава можем да говорим за правителство, за коалиции и т.н.

Това казва лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в интервю за новия брой на вестник „Преса“, цитиран от БГНЕС.

На въпроса „ако види отново да протестират под прозорците му, както се мълви, че се готвят бунтове срещу монополите, пак ли ще хвърли оставка“ Борисов казва следното: Оставката ми беше на четвъртата година в края на управлението, 2-3 месеца преди редовните избори, и нямаше смисъл да се напряга държавата. Сега най-важното е да има висока избирателна активност. Ако имаш милион и половина гласували за даден тип управление, това, че ще излязат после 5-10 000 на улицата, не е притеснително. Протестите са част от демокрацията. Но като гледах в последните дни Флейтата (Кристиян Коев – бел.ред.), преди това като гледах разни протестъри от февруари и слушах какви пари са им давани и като чувам, че зад това са стояли ДПС, БСП и „България без цензура“, си правя сериозен извод. Тогава приемах протестите като нещо чисто и съкровено и затова се съобразих с тях. Сега започнах да разбирам, че силно съм преувеличил моралния облик на протестиращите тогава.

Борисов казва, че „не е реваншист“.

„По време на моето управление началник на Генералния щаб, и то с продължен мандат, беше генерал Симеонов, а той сега е в БСП. Не съм си позволявал да гоня кадри, дори и тези, които по-късно ме предадоха. Помните ли шефа на НАП Красимир Стефанов – четири години го държах на това място, и депутат стана при нас, и ни предаде в един момент. Така че трябва да бъдем внимателни за всеки човек, защото на село казват: „С чужди коне не се оре нива.“ Мога да гарантирам, че там, където има професионалисти, те са си останали там и ще си останат. Но там, където има съмнения за професионализъм или за нещо друго… Как може например един директор на АЕЦ „Козлодуй“ да подпише договор за 15-20 милиарда и да не излезе пред обществото да каже какво е подписал или кой го е накарал. Кой носи отговорност за това“, пита Борисов.

Лидерът на ГЕРБ казва в интервюто, че германският канцлер Ангела Меркел му е казала следното: Спечели си изборите, ела тогава при мен, и ще ви помогна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *