БОЙКО БОРИСОВ: И В МОМЕНТА ИМА ГОРЕЩИ ТОМКИ НА БЕЖАНЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ

655-402-bojko-borisov-i-angela-merkel

Изказването идва като отговор на германския канцлер Ангела Меркел, че България сама епоискала гореща точка на своя територия.

В България може да бъде създаден регистрационен център за бежанци, т.нар. горещи точки до края на ноември, където европейски служители ще документират пристигналите бежанци и ще ускоряват депортацията на тези, които не покриват критериите за предоставяне на закрила, каза Ангела Меркел след срещата на върха в Брюксел. „България ни обърна внимание, че и тя има обща граница с Турция, че изпитва огромен натиск и иска да отвори такъв център. Ние посрещнахме желанието й с разбиране и заявихме, че щом иска това, ще получи същата подкрепа от европейските институции, както Гърция и Италия. Ние не искаме да налагаме това решение на България, но тя самата казва, че има проблем”, обясни Меркел.

При връщането си в София Борисов обясни, че желанието му било да посочи, че страната ни полага всички усилия да действа солидарно, но икономическият й капацитет е ограничен.

По време на конференция, посветена на бежанците и сигурността, премиерът Бойко Борисов обяви, че три пъти е поставил въпроса, че България е гранична държава и не трябва помощта да се ограничава до Италия, Гърция, Македония и Сърбия. Той е поставил за обсъждане и идеята на турския премиер Ахмед Давутоглу да бъде обособена международна зона за сигурност в Сирия, за да не се стига до прилив на милиони бежанци към Европа.

Българският министър-председател уточни, че горещи точки у нас отдавна има. „Ние отдавна сме изградили тези центрове. Гореща точка е център, в който влизат легалните, непреминаващи през зелената граница хора, а през нашите КПП, регистрират се и по смисъла на поетите ангажименти ги настаняваме в бежански центрове. Те и в момента са там и ние всеки ден ги храним по име и се грижим за тях с цялата хуманност, която има българския народ”, обясни Борисов.”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *