Бойко Борисов: Без ГЕРБ стабилност не може да има

КНСБВидя се, че без ГЕРБ стабилност не може да има. Това заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов на среща с ръководството на КНСБ в Централата на партията. Разговорът се проведе по инициатива на синдиката. Двете страни обсъдиха акцентите от управленската програма на ГЕРБ, както и предложенията на КНСБ за реформи в основни сектори. По думите на Борисов, трябва да се направи всичко необходимо, за да се постигне баланс както между партиите, така и между синдикатите и работодателите, за да се успокоят всички в държавата. От своя страна президентът на КНСБ Пламен Димитров посочи, че трябва да се види какво е реалното състояние на държавата, защото дупката в бюджета не е никак малка и опасността е притеснителна.

„Ако състоянието на държавата беше добро, БСП и ДПС щяха да стоят на власт. Те дезертираха, защото знаят, че е много зле положението. Има големи дефицити, а най-големият проблем е със забатачените системи, най-вече по отношение на еврофондовете. Там има много необезпечени договори. 1 млрд. са неразплатените средства само по ОП „Околна среда“. Докато няма стабилно правителство, няма да бъдат пуснати еврофондовете“, подчерта Бойко Борисов. Той бе категоричен, че основният проблем в държавата в момента е кризата на доверието. „Дори и при Жан Виденов България не е била в толкова тежка репутационна криза спрямо международните ни партньори. За съжаление доверието към страната ни е загубено и трябва да положим много усилия, за да го възстановим“, посочи председателят на ГЕРБ. Борисов заяви за пореден път, че актуализация на бюджета е необходима, защото няма нито една система, която да е в добро финансово и функционално състояние. „Другите партии трябва да си дадат сметка, че не могат да управляват. Те го доказаха“, каза още Бойко Борисов.

Важен акцент от разговора бяха мерките за енергийна ефективност, които ГЕРБ предлага в управленската си програма. „Около 711 хиляди домакинства живеят в панелни блокове. Това са над 2 милиона души, като голямата част от тях са хора с ниски доходи. Ние предлагаме реално решение за санирането на техните жилища, което ще бъде реализирано от държавата, чрез общините. В противен случай, след 10-15 години България ще бъде изправена пред жилищно бедствие, което ще бъде с много по-голям мащаб от водното бедствие, което се случва в момента. Реализирането на програмата ни за саниране ще увеличи живота на панелните сгради, ще намали сметките за отопление на гражданите с до 30-40% и ще създаде хиляди работни места за хората в страната“, посочи Бойко Борисов.

По време на разговора бяха обсъдени и необходимите реформи в енергетиката, образованието, здравеопазването, финансовия сектор и пенсионната реформа. Двете страни изразиха готовност за провеждане на допълнителни срещи на експертно ниво по сектори, при които да бъдат дискутирано в детайли решенията, които ГЕРБ предлага.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *