Божествената частицата хваната с помощта на българска джаджа

Сблъсък на частициБългари са участвали при изработването на стендовете, на които са създадени тръбите за големия адронен колайдер на ЦЕРН. Наши учени са били в екипа, създал детекторите, които регистрираха сблъсъка на частиците. Благодарение на него бе проведен един от най-големите научни експерименти в света, който доказа съществуването на частицата на Бога. Наречена е така, защото придава маса на всички останали частици. „Чрез нашите инженерни действия допринесохме да се реализира един от най-сполучливите детектори – електроник калориметър, с който се доказа това явление“, коментира пред „168 часа“ проф. Роман Захариев от Института по системен инженеринг и роботика към БАН. На практика уредът регистрира сблъсъка на частиците.

Той и колегите му създали детектора заедно с екип от висшето училище в Цюрих – ЕТН, където е лабораторията за високи енергии. Инженерите от БАН създават апаратурата, вграждат я и поддържат сервиза й в ЦЕРН.

В какво се състои нашият принос? „Големият андронен ускорител е с 27 км дължина. Този тунел е на 100 м под земята и на няколко места в него има вградени съоръжения, които са огромни – обяснява проф. Захариев. Там елементарните частици се ускоряват една срещу друга и се сблъскват в определен момент. Каква е идеята? Тези субчастици, на които се разпадат ускорените частици, да се регистрират по някакъв начин.

Точката, в която ще бъдат сблъскани тези елементарни частици, е обсипана със специални оловни кристали с големина колкото тебешир. Когато се случи това събитие и субчастиците минат през кристалите, те припламват, луминесценират. Тази луминесценция се възприема от специално поставени сензори, обработва се по определен начин, а мощна компютърна система показва събитието.

Източник: БЛИЦ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *