БНБ: Евтиният петрол свива приходите в бюджета с 300 млн. лева

БНБ: Евтиният петрол свива приходите в бюджета с 300 млн. леваАко цената на петрола се задържи около 55 долара за барел през цялата година, условията за търговия ще се подобрят, а потреблението и износът ще се съживят. Може обаче да се удължи дефлацията, което да намали бюджетните приходи. Това се казва в анализ на БНБ за влиянието на по-евтиния нефт върху българската икономика.

Експертите очакват общите приходи от ДДС да спаднат. По данни на финансовото министерство за януари от косвения данък са събрани 975,3 млн. лв. Приходите от ДДС от внос са намалели до 251 млн. лв., което е с 62,4 млн. лв. по-малко в сравнение с януари 2014 г. От вътрешно потребление приходите са 724,2 млн. или с 385,5 млн. лв. повече на годишна база.

Заради евтиния петрол и поскъпването на долара икономиката имала ръст от 0,6% през януари.

Приодите от акцизи върху горивата за първия месец на годината се увеличили с 21% до 167 млн. лв. Причината е основно съживеното вътрешно потребление заради по-ниските цени.

Като отчитат положителните и негативните ефекти, от БНБ прогнозират общ спад на бюджетните приходи с 300 млн. лв. тази година.

Друг ефект, макар и чисто аритметичен, според анализа, ще е повишението на съотношението на държавния дълг към БВП. Причината е, че ако икономиката се свие номинално, дългът ще се вдигне като относителен дял.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *