БИВШИЯТ ШЕФ НА НЕК ПЕТЪР ИЛИЕВ: ЕНЕРГИЙНИЯТ ПАЗАР ЗАСТРАШАВА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ

Iliev bgnes

Върху него бил оказван натиск за провеждане на фиктивни търгове с електроенергия от страна на търговци

Цената на тока и проблемите в енергийния пазар застрашават националната сигурност. Това заяви бившият директор на НЕК Петър Илиев. За година и половина от България са изнесени 13 млн. мегаватчаса енергия. Секторът е субсидиран с над 1 млрд. лева, добави Илиев. Същевременно според Илиев изнасяме евтин ток, а у нас остава скъпият. На практика в България има излишен ток, а ние страдаме от липсата на ток, посочи бившият шеф на НЕК.

Припомняме, в петък, 2 август 2019 г., с решение на Съвета на директорите (СД) на „Български Енергиен Холдинг“ ЕАД беше извършена промяна в ръководния състав на „Национална електрическа компания“ ЕАД. На мястото на Петър Илиев, като член на СД и изпълнителен директор на НЕК, застана Иван Йончев. Илиев увери, че е работил в интерес на НЕК, а другите не били свикнали на работят в такива условия.

„Не знам защо съм отстранен. Разбрах го на плажа. Предполагам, че решението е взето под натиск. Върху мен самия е оказван натиск за провеждане на фиктивни търгове с електроенергия от страна на търговци и от по-висшестоящи“, заяви отстраненият миналия петък изпълнителен директор на Националната електрическа компания (НЕК) Петър Илиев, цитиран от Mediapool.

Запитан има ли действително манипулации на борсата, Илиев заяви, че правилата са такива, че няма правила и всеки продава на себе си. Той призова журналистите да погледнат сделките на електроенергия и това кой е купувал електрическа енергия под себестойност. Според Петър Илиев последните предложения за промени не разрешават този проблем.

На пресконференция днес Илиев отклони въпросите кои фирми и хора са му оказвали натиск, но увери, че не се е поддавал на такъв. От думите му се подразбра, че именно това е причината за смяната му само седмица, след като подадената от него оставка бе отхвърлена от Съвета на директорите на БЕХ, а енергийния министър увери, че държавната енергетика не може да се лиши от специалист като него.

Петър Илиев заяви, че оставя НЕК в много добро състояние, на печалба от близо 4 милиона лева. Според него обаче това са критични усилия, тъй като има сериозен натиск върху държавните предприятия. По думите му, „когато никой не иска нещо, то се хвърля в държавните предприятия. В последните три години единственото предприятия на което е свалена цената на енергията“.

Затова и според Петър Илиев трябва да се носи наказателна отговорност при управлението на държавните предприятия. „Когато едни работят на загуба – то винаги има виновни“, заяви Илиев и макар и да не посочи конкретни имена, изброи – КЕВР, Министерство, Министерски съвет. Там трябва да се носи наказателна отговорност, според него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *