БЕЗ ОБЕЩАНАТА ПОДКРЕПА ОТ БСП ВЕТОТО НА ПРЕЗИДЕНТА ВЪРХУ ЗАКОНА ЗА ЛИЧНИТЕ ДАННИ ПАДНА С ЛЕКОТА

Atanasova bgnes

При отсъствието на депутатите от БСП, със 127 гласа „за“, 1 „против“ и 4 „въздържали се“ Народното събрание с лекота отхвърли ветото на президента Румен Радев върху част от скандалните промени в Закона за личните данни.

По време на дебатите депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова заяви, че й липсват социалистите. Тя ги призова да излязат от СПА центъра и да се върнат в НС. Това стана по време на дебатите за поредното президентско вето – този път по Закона за защита на личните данни.

Очаквах, че поне днес БСП ще присъства в пленарна зала, заяви тя. Депутатът от ГЕРБ направи задочно обръщение към неприсъстващите социалисти в залата. „Уважаема неприсъстваща Корнелия Нинова, предполагам, че следите дебата или сте се настанила в някой СПА център“, каза Атанасова. Тя очаква задочният отговор на соцлидера по ветото.

В изказването си Атанасова визира съветника на президента Борислав Цеков, срещу когото има съдебно решение за глоба в размер на 10 хил. лв. Като пример бе цитирано и името на Петър Кичашки от Комисията за защита от дискриминацията, който също е осъден на последна инстанция за злоупотреба с лични данни.

В началото на февруари Радев върна за ново обсъждане в Народното събрание разпоредбa от Закона за изменение и допълнение на Закона за защита на личните данни с възражения срещу установените критерии при обработването на лични данни за журналистически цели и за целите на академичното, художественото или литературното изразяване.

Неговите съображения са, че с формулираните в законопроекта 10 критерии, по които журналист, научен работник и писател следва да преценява и да доказва, че е използвал правомерно лични данни, се създава ненужна свръхрегулация, застрашаваща свободата на свободно изразяване.

Водещата комисия по вътрешен ред и сигурност също гласува против ветото на президента, а сега окончателното му отхвърляне в парламента означава, че измененият закон ще влезе за обнародване в 7-дневен срок.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *