БЕЗПРЕЦЕДЕНТНО: ПОЛИТИЦИТЕ ТВЪРДЕ ЗАЕТИ, ЗА ДА УЧАСТВАТ В КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ ПО НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ ЗА АНТИКОРУПЦИОННИЯ ЗАКОН

Radev bgnes

Премиерът закъсня с час и половина като се оправда с протестите на „Емко“, които текат втори месец, Цветанов и Карадайъ пък си тръгват преди края

Насроченото за днес от президента Румен Радев заседание на Консултативния съвет по национална сигурност започна със закъснение, тъй като премиерът Борисов влезе на „Дондуков“ 2 с час и половина закъснение, тъй като счете за по-уместно да проведе среща с ръководството и представители на „Емко“ в Министерски съвет. След това пък на шефовете на парламентарните групи на ГЕРБ Цветан Цветанов и на ДПС Мустафа Карадайъ се наложи да тръгнат преди заседанието да е приключило, защото бързали за полет за политически ангажименти зад граница.

Финансовият министър Владислав Горанов също се оправда с друг служебен ангажименти и си тръгна, а след него това направи и лидерът на „Воля“ Веселин Марешки. В крайна сметка съставът на присъстващите на заседанието доста оредя и това е станало причина Радев да го прекрати поради липса на кворум и да насрочи ново по същата тема. То би трябвало да се проведе на 17 октомври от 13 часа.

Румен Радев обясни, че на днешното заседание са били изслушани основните доклади по темата и са започнали сериозни дебати, които не са продължили „заради неприсъствието и напускането на част от участниците в КНСБ заради предвидени международни ангажименти“. Президентът Радев беше категоричен, че за остротата на проблема с корупцията можем да съдим по многобройните скандали в медиите, по срива на чуждестранните инвестиции, по незавидното място на България в множество престижни международни класации по темата и по препоръките и оценките на нашите европейски партньори.  „Корупцията сред лицата, заемаща висша държавна длъжност е заплаха за националната сигурност, защото срива престижа, възпрепятствиа развитието на българската икономика. Корупцията пряко или косвено бърка в джоба на всеки български гражданин и го поставя в унизително положение“, отсече Радев.

Радев също така предупреди, че пробивът в борбата с корупцията ще стане възможна едва тогава, когато борбата с корупцията стане приоритет за българските политици пред техните вътрешни и международни ангажименти.

Румен Радев остана сам за изявлението си – политиците се оказа, че са си тръгнали и оставиха държавният глава да обобщи резултатите от съвета за борбата с корупцията. Това се случва изключително рядко. Обикновено политиците застават рамо за рамо за брифинга пред медиите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *