БАЛИСТИЧНА РАКЕТА ОТ ПОДВОДНИЦА ИЗСТРЕЛЯ СЕВЕРНА КОРЕЯ

Podvodnica bgnes

Това е очевиден знак на протест срещу започналите преди два дни военни учения с участието на южнокорейски и американски войници

Ракетата бе изстреляна рано тази сутрин от подводница, намираща се недалеч от източния крайбрежен град Синпо, и пропътува около 500 км, падайки в Японско море, съобщи южнокорейската армия, цитирана от Ройтерс. Агенциите отбелязват, че това е най-дългия пробег на севернокорейска ракета. При предишните опити изстреляните ракети изминаваха около 30 километра, след което се взривяваха.

Становище на армията на Южна Корея е, че изстрелването на ракетата е опит за „въоражен протест” срещу провежданото ежегодно учение „Улчи фирийдъм”. то е симулация да действията за отблъскване на нападение на Пхенян в територията на Южна Корея. Сеул и Вашингтон уверяват, че тези маневри са изцяло отбранителни, но Пхенян вижда в тях провокация, а севернокорейското външно министерство ги нарече непростим престъпен акт, който може да доведе полуострова на ръба на война. Корейската народна армия заяви преди дни, че е готова да нанесе превантивен удар в отговор на учението, което всяка година повишава напрежението на Корейския полуостров.

Междувременно САЩ обявиха, че осъждат остро действията на Пхенян и ще поставят въпроса на обсъждане пред Съвета за сигурност на ООН. Пхенян също се обърна към Съвета за сигурност с искане за извънредна среща във връзка със съвместните военни учения на Южна Корея и САЩ, предаде ТАСС. В писмо от постоянния представител на Северна Корея в ООН Джан Сон-нам, разпространено в централата на ООН, се казва, че тези маневри са заплаха за международния мир и сигурност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *