Археолози откриха огромен подземен град в Кападокия

Археолози откриха огромен подземен град в КападокияАрхеолозите в Турция са открили един от най-големите подземни градове досега. На него те попаднали по време на строителни работи в Кападокия през 2013 г., когато работниците се натъкнали на мрежа от катакомби. Оттогава на мястото се правят мащабни разкопки, съобщиха вчера редица медии, позовавайки се на “Нешънъл джиографик”. По предварителни оценки той е с около една трета по-голям от Дерункую, който досега се смяташе за най-големият древен подземен град, побирал около 20 000 души.

Кападокия е район, където древните жители са се криели от опасностите и завоеванията в над 250 подземни убежища. Те били прокопавани в меките варовикови скали.

Площта на новооткрития град все още не е точно известна, но се очаква той да се окаже наистина огромен. По оценки на геофизици от университета в Невшехир тя можела да достигне 4,5 млн. кв. м. Някои от подземните тунели пък се смята, че достигат до 100 м дълбочина.

Както и при останалите древни градове, помещенията за укриване са били оборудвани с всичко необходимо за дълго пребиваване. В тях има въздухопроводи и водни канали.

Когато настъпвала опасност, хората по тези земи се скривали в убежищата, вземали храна за дълго време и прикривали входовете с кръгли скали. В тунелите през 2014 г. бяха открити много артефакти, сред които и съдове за производство на вино.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *