АРЕСТЪТ НА ДЖУЛИАН АСАНЖ БИЛ ПРИОРИТЕТ ЗА АМРИКАНСКИТЕ ВЛАСТИ

Asanj bgnes

Вашингтон е подготвил обвинения и искане за арест на основателя на „Уикилийкс“

Арестът на основателя на „Уикилийкс“ Джулиан Асанж е приоритет за САЩ, заяви правосъдният министър на страната Джеф Сешънс. Изказването идва на фона на съобщения в медиите, че неговото министерство подготвя обвинения срещу австралиеца. Американските власти са подготвили обвинения срещу основателя на „Уикилийкс“, въз основа на които да поискат той да бъде арестуван, съобщи CNN с позоваване на служители близки до случая.

По думите на американския правосъден министър властите вече са увеличили усилията си и работят по всички разкрития, направени на сайта. Сешънс също така допълни, че обемът на разкрита информация изглежда безпрецедентен. „Това е нещо, което се простира отвъд всичко, с което аз съм запознат. Разполагаме с професионалисти, които са в охранителния бизнес на САЩ от много години и са шокирани от броя на разкритията, като някои от тях са доста сериозни“, заяви той. „Ще се опитаме да вкараме някои хора в затвора“, допълни Сешънс.

Прокурори работят по документ, който по всяка вероятност е обвинителен акт срещу Асанж и други членове на „Уикилийкс“, набедени в конспирация, кражба на държавна собственост и нарушаване на законите за шпионаж на САЩ, съобщи по-рано в. „Вашингтон поуст“, позовавайки се на свои източници във властта. Други медии, които също се позоваха на анонимни осведомени лица, посочиха, че Вашингтон подготвя повдигането на обвинения срещу основателя на „Уикилийкс“, но от правосъдното ведомство отказаха да коментират.

Прокурорите са били затруднени с оценката на казуса по отношение на Първата поправка в американската конституция – дали тя не изключва повдигането на обвинения срещу Асанж, но сега са убедени, че са намерили формулата, с която да постигнат напредък по случая. Първата поправка се отнася до свободата на словото, събранията, религиозните убеждения.

Асанж в момента се намира в посолството на Еквадор в Лондон, където се укрива от 2012 г. Той е издирван от Швеция във връзка с обвинения в сексуален тормоз, които отрича. Асанж смята, че ако бъде арестуван от Стокхолм, лесно би могъл да бъде екстрадиран в САЩ. Там той може да получи тежка присъда, ако бъде осъден за разкриването на хиляди секретни военни и дипломатически документи, които за първи път привлякоха общественото внимание през 2010 г. „Уикилийкс“ отново се върна под светлините на прожекторите по време на изминалата президентска кампания в САЩ, когато на сайта бяха публикувани имейли на ръководството на Демократическата партия. От тях стана ясно, че партията умишлено е фаворизирала кампанията на Хилари Клинтън за сметка на тази на нейния съпартиец Бърни Сандърс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *