АНГЕЛ ДЖАМБАЗКИ: АНТИИЗТОЧНА КОАЛИЦИЯ, ВОДЕНА ОТ ФРЕНСКИЯ ПРЕЗИДЕНТ ЕМАНЮЕЛ МАКРОН, ЦЕЛИ ДА ФАЛИРА БЪЛГАРСКИТЕ ПРЕДПРИЕМАЧИ.

DSC_2425_1200x800

Евродепутатът е притеснен от опитите на някои държави да променят Директивата за командированите работници

Това заяви българският представител в Европейския парламент и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки. Става дума за опита на някои държави от Западна Европа, начело с Франция и президента Макрон, да променят по такъв начин правилата в Директивата за командированите работници, че да направят невъзможно предприемачеството от Източна Европа.

Българските евродепутати успяха да постигнат една малка победа в интереса на българските предприемачи в единния общ пазар. А именно транспортните работници да бъдат извадени от директивата за командированите работници. Българските транспортни работници не са командировани в определена държава. Тяхната работа е да пътуват. Затова те нямат място в тази директива, категоричен е Джамбазки.

 

Ето какво още каза българският евродепутат Ангел Джамбазки в своето изявление:

 

Изключването на транспорта от промените в директивата за командированите работници е защита на правата и законните интереси на над шестдесет хиляди български превозвачи и семействата им.

 

Предложенията за спорните промени са на френския президент Еманюел Макрон, който води чиста проба антиевропейска кампания. Антиевропейска и популистка. Антиевропейска, защото противоречи на четирите основни свободи, на които е основан Съюзът и нарушава правилата и духа на свободния пазар. Макрон се опитва да спре катастрофалното падане на рейтинга си, като „обеща“ да прокара тези промени, за да „защити“ наемния труд в страната си от това, което тя вижда като нелоялна конкуренция от по-нископлатена работна сила от изток. Всъщност – нелоялната конкуренция е именно в позициите и законодателството на Макрон и неговата антиизточна коалиция, която засега включва Франция, Белгия, Германия, Австрия, Италия.

 

Целта на Макрон и съучастници е бизнесът и предприемачите от Изтока да бъдат фалирани, а работниците да бъдат принудени да са „гастарбайтери“ в западните фирми. При по-ниски заплати, разбира се. Популистко, защото както е известно, командированите работници обаче са под 1 на сто от цялата работна сила в ЕС и във Франция в частност. Тоест, любимецът на либералите Макрон, е чиста проба популист.

 

След координиран натиск на българските, румънските, унгарските, полските, прибалтийските представители в Европейския парламент изработихме общи позиции в защита на единния пазар и свободната конкуренция, които изпратихме на националните си правителства.

 

Заседанието на Съвета по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси, което се проведе на 23.10.2017 г., взе под координирания натиск на България и още няколко държави, някои много важни решения за българските предприемачи в сферата на транспорта. Ето какви са те:

 

  1. Предвижда се намаляване на срока на дългосрочно командироване от 24 на 12 месеца, но с възможност за удължаване до 18 месеца. Предложението на Европейската комисия, подкрепено и от позицията на Парламента, чрез Комисията по заетост и социални въпроси бе това да е 24. В сегашния текст на директивата не съществува такова ограничение.

 

  1. Задължение за заплащане на възнаграждение, съобразно законодателството на приемащата държава, вместо предложението на комисията за минимални ставки. В сегашния текст на директивата няма такова изискване.

 

  1. Временно изключване на прилагането на директивата за сектора на международния автомобилен транспорт до приемане на специалното европейско секторно законодателство, което да отчете спецификите на този вид дейност. Комисията не предвиждаше да се прави такова изключение. До момента такова изключение не бе необходимо, тъй като директивата в сегашния ѝ вид не засяга въпроса за плащането на минимални ставки.

 

Промененото законодателство ще трябва да влезе в сила след четири години.

 

Предложението на Съвета за отлагане на включването на транспортните работници в директивата за командировки е, надявам се, първата крачка към постигането на крайната ни цел. А именно – запазване на правата, законните интереси, работните места на този бизнес в нашите страни.

 

Следващата стъпка в преговорите по въпроса с командироването, което ще е във формат тристранните преговори между Съвета, Парламента и Комисията (т.нар. „триалог“), ще е по време на Българското председателство на ЕС.

 

Това обстоятелство има и плюсове, и минуси. От една страна ще трябва да се съобразим с правилото „честен брокер“ (или честен посредник), от друга страна ще имаме позиция, която ще ни даде възможността да следим развръзката от по-близо и да продължаваме да защитаваме наши общи интереси.

 

Предложението на Съвета е наистина голям успех, но е абсолютно сигурно, че ще има друг опит да се ограничат възможностите на нашите превозвачи да стигат до общия пазар в страните-членки и да печелят там от труда и предприемачеството си.

 

Категорично не трябва да губим набраната инерция и да продължим общата си работа, за да постигнем добри (за нас) текстове в проекта за пакет на комисията, по-известен като „Европа в движение“, където също има много спорни моменти.

 

Тук отново работим с нашите съюзници в тази истинска географска битка за изключението на транспорта от обсега на директивата – Испания, Ирландия, Португалия, Унгария, Румъния, Чехия, Прибалтика и Полша.

 

Да обобщим. След десет проспани години, след мълчанието и снишаването на криворазбрания федерализъм и отказ от активна позиция на „йес-мените“ в родната ни политика най-сетне се води истинска битка за защита на правата на българските превозвачи, на над шестдесет хиляди водачи и семействата им.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *