АМЕРИКАНСКИ СЪД ОТХВЪРЛИ ИСК НА HUAWEI СРЕЩУ ВЛАСТИТЕ В САЩ

huawai

Съд в САЩ отхвърли иска на китайската компания Huawei срещу властите в САЩ, с който фирмата протестира срещу забраната да работи с федералните агенции и техните партньори, съобщи Politico. Съответните разпоредби се съдържат в закона за федералния бюджет за фискалната 2019 година. Те са свързани и с друг телекомуникационен гигант от Китай – ZTE.

Представители на Huawei посочиха, че законът е прекалено суров и избирателен, което нарушава конституционните права на споменатите в него компании.

От май миналата година Huawei е в черния списък на САЩ, което блокира пътя към закупуването на компоненти и технологии на фирмата в САЩ. Оттогава обаче Вашингтон на няколко пъти отлага санкциите срещу Huawei, което позволи на компанията да купува продукти, произведени в САЩ, за поддържане на мрежи и актуализиране на софтуер за съществуващи телефони. Последното забавяне беше дадено на 18 ноември 2019 г. за 90 дни.

Съединените щати обвиняват Huawei в сътрудничество с военната и разузнавателната агенции на Китай и възможно наблюдение на клиентите, като убедиха редица държави да не използват инфраструктурата и оборудването на Huawei, когато преминат към клетъчния стандарт 5G. Китайската компания настоява, че твърденията са неоснователни, политически мотивирани и нарушават принципите на пазарната конкуренция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *