АГЕНЦИЯТА ЗА ИНВЕСТИЦИИ ОЧАКВА ДОГОДИНА ИНВЕСТИЦИИ ЗА НАД400 МИЛИОНА ЛЕВА

stamen-yanev-bai-bgnes

До ноември БАИ е сертифицирала 8 проекта на стойност 297,4 милиона лева, с които ще се разкрият 4044 нови работни места

„Сред фирмите, чиито проекти сме сертифицирали, са “Интегрейтид Микроелектроникс България” ЕООД, “Кока Кола Хеленик Бизнес Сървисис Организейшън” ЕООД, “Луфтханза Техник” и други”, обяви изпълнителният директор на БАИ Стамен Янев по време на пресконференция в Правец.

Инвеститорите насочват интереса си към седем основни сектора, обясни още Янев. Това са компютърна и комуникационна техника, електрически съоръжения, машини и оборудване, текстил и облекло, химични продукти, изделия от каучук, пластмаси и други неметални минерални суровини и хранителни продукти. Янев подчерта, че агенцията се стреми да привлича инвестиции, които са насочени към иновации и производство на продукти, разпознаваеми в световен мащаб и които биха ни дали предимство на конкурентно ниво. Той допълни, че сертифицираните до момента проекти са именно в споменатите 7 сектора.

Проектите в предварителна фаза са 28 на обща стойност над 450 млн. лв., стана ясно още по време на пресконференцията. Всички те са заявени с апликационна форма. Потенциалните инвеститори обаче разглеждат и други страни като опция за капиталовложения. Най-големи конкуренти са Румъния, Сърбия и някои държави от Централна и Източна Европа като Словакия и Полша.

„Надяваме се да задържим тези проекти, но бавната администрация продължава да е голям проблем пред чуждестранните инвеститори. Липсата на подготвени кадри също е сериозна пречка. Ще направим всичко по силите си да сертифицираме потенциалните проектни предложения до края на декември, а каквото не успеем, ще бъде включено в плана за 2017 г. Това ще отвори допълнително над 5 хил. работни места“, обясни Стамен Янев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *