Oбявен за национално издирване бивш затворник участва с партията си на парламентарните избори

Божидар ТомалевскиЛидерът на „Другата България” Божидар Томалевски е съден и затварян за наркотрафик през 1994 г. Търсен е от службите заради измама чрез сделка за поморийското голф – игрище, която сключва под името Дарио Томалети.

Божидар Томалевски основа емигрантската партия „Другата България” през март месец тази  година. Формацията ще участва на парламентарните избори на 5 юли с бюлетина № 15. Претендира, че целта й е да осигури пряко политическо представителство на българските емигранти в Народно събрание и държавните институции. През 2001 година Томалевски бе сред поддръжниците на Симеон Сакскобургготски, а след това зае ръководен пост в партията му НДСВ, която напусна, за да основе своя.
Почитателите му явно са слепи и глухи за тъмното минало на мераклията да става политик.

Божидар Томалевски е носител на „творческото” име Дарио Томалети, с което е обявен за национално издирване заради измами,

твърдят отлично информирани източници на Bulgaria news, близки до пишман – политикът. Той сам измисля второто си име, за да го припознават като италианец и използва двете имена в зависимост от случая. В момента той се подвизава като Божидар Томалевски именно, защото е издирван като Дарио Томалети. Лидерът на „Другата България” отива във Финландия през 80-те години, жени се за  финландка, с която имат дете. После се развежда и отива в Унгария. И там се жени – за унгарка, и с нея има дете. Зарязва я и се връща в България в началото на 90-те години. В смутното и безстопанствено време след промените взема за стотинки от Столична община бившето кино „София” на ул. „Княгиня Мария Луиза”  и го прави свърталище за наркомани.

Партиецът заедно с няколко англичани беше обвинен в наркотрафик през 1994 г. и прекара известно време в затвора.

Чрез добрите познанства своята майка успява да излезе от там и отива на ползотворна почивка в Парагвай – държава, станала нарицателно за необезпокояваното процъфтяване на наркомафията. После Томалети е зверски пребит от собствените си бизнес съдружници, но успява по чудо да оцелее. От Финландия е изгонен и обявен за персона нон грата, макар да има финландски паспорти, всъщност цели три на брой.  Понастоящем 75-годишната му майка Лучия Остерлунд заминава за Финландия веднага след него, жени се за финландец с 30 години по-млад от нея и остава там. Прекръства се от Василка на Лучия, защото решава, че света Лучия е нейна покровителка. Близка е с лидера на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев, който я нарича „мадам”, твърдят отлично запознати източници.
През 90-те години Василка се подвизаваше в модните списания с палта от норка, а журналистки, развълнувани от присъствието на „дошлата от Запада”, се надпреварваха да я интервюират. Лучия обожава всичко „кралско”, като според близки до нея това й обожание граничи с болестно състояние. Често се е снимала със Симеон Сакскобургготски в Мадрид. Заедно с младият си съпруг тя прави „Роял клуб” във Финландия и се самообявява за началник на всички роял клубове в Европа. След това се подвизава в съмнителната организация „Хелзинки уоч”, последно присъства в „Амнести Интернешънъл”.

Майката на Томалети – Василка е двигателят на „Другата България”.

Лучия обаче си остава и отдадена царистка. Синът си тя слага там, където прави нещо, той е тапата на бутилката. Възрастната госпожа не пропуска да отбележи при всяка своя изява, че е с пет висши образования. Това е лъжа. Василка е със средно образование, завършила е техникум за лаборантки. Томалевски също има навика да си приписва мечтана биография. Той твърди, че е завършил маркетинг и мениджмънт в Хелзинки.

Активистка от партията на българинът с финландски паспорти беше залята с киселина днес.

29-годишната Габриела Георгиева – главен координатор за Бургас на партия „Другата България“  беше залята с киселина към 8.45 часа тази сутрин на ул. „Дебелт“ 21 в морският град. По думите на пострадалата, покрай нея минал мъж на велосипед, който  плиснал течността към лицето й. Първи обезобразеното й лице вижда Георги, който живее точно над мястото на инцидента. Експертизата на медиците в МБАЛ – Бургас сочи, че течността е засегнала лицето, дясната ръка, гърба и седалището на жената. Изгарянията са 20%. Томалевски излезе с декларация до медиите, в която твърди, че деянието е политическа саморазправа.
От бургаската полиция уточниха, че пострадалата не е омъжена, има дете и живее на семейни начала с криминално проявения Петър Чонтов, за чието минало отказаха да съобщят повече подробности. Той ще бъде привикан за разпит от служителите на бургаската „Криминална полиция“. Говорителят на МВР – Бургас обаче допълни, че Георгиева била с „интересна биография“, но едва ли е чак толкова интересна, колкото на нейният партиен шеф, за когото е работила до преди 20 дни. Възможно е мотивът за нападението да е свързан както с личния живот на бургазлийката, така и с политическата й ангажираност.

Английска фирма и пишман – политикът щяха да строят голф игрището в Каблешково, Поморийско

преди четири години. Смесеното дружество „Кабланд”ООД беше създадено в началото на 2005 г. между община Поморие и софийската фирма „Ен Джи Би Кансълтинг” ООД с цел строеж на ваканционен голф – комплекс. Поради подаръчния характер на цената на земята от 15 стотинки на кв. м за парцел от 2000 дка община Поморие се сдоби едва с 20% от дружествения капитал, а останалите 80 на сто станаха собственост на частната компания. Според дружествения договор, сключен тогава, съдружникът „Ен Джи Би Кансълтинг” има право да изключи партньора си, защото притежава повече от 2/3 от гласовете.

Действителните собственици на частната фирма остават анонимни при изготвяне на сделката, защото в деня на подписване на договора – 29 март 2005 г., „Ен Джи Би Касълтинг” става 100% собственост на малтийската офшорка „Дарник лимитед” и от ООД се превръща в ЕООД без знанието на общинските съветници в Поморие, които иначе са упълномощени да представляват общината в смесеното дружество.
Земята обаче е прехвърлена с нотариален акт от 22.07.2005 г. в собственост на „Кабланд”ООД, установи проверка на Bulgaria news. По този начин общинските терени от юридическа собственост на община Поморие са станали собственост на малтийска офшорка.

Като управители на „Ен Джи Би Кънсълтинг” са записани Дарио Томалети и Георги Гюрковски.

Двамата изпращат серия от заплашителни писма до тогавашния председател на Общинският съвет Стоян Стоянов и кмета на община Поморие Петър Златанов. Във фирмената „кореспонденция” се поставя ултиматум, че общината ще бъде изключена като съдружник ако не одобри незаконния устройствен план за голф игрището.
Исканата процедура е незаконна заради предупрежденията на Министерство на околната среда и водите (МОСВ), потвърдени и от  Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), че първо трябва да се даде оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС), преди общината да одобри устройствения план.

Желанието на Томалети и Гюрковски е изпълнено и ръцете на общината са извити.

Тогава Божидар Томалевски изпраща писмо до всички медии, в което твърди, че няма закононарушение. Година и три месеца по-късно Томалети се сдобива с ОВОС от МОСВ, който, странно защо, е бил получен от него лично на ръка в  деня на подписването му от министър Джевдет Чакъров – 27.07.2007 г., а ведомството твърди, че документът е бил разпратен до съответните институции и до община Поморие. Общинските съветници и председателят им Стоян Стоянов обаче са получили официално писмено становище едва на 23 август 2007 г., т.е. доста след изтичане на законния 14-дневен срок на обжалване.

Когато идва време за инвестиции в игрището от Томалевски пари не се появяват, но буквално безценната земя си остава негова.

И сега няма голф площадка, но пък Томалети сформираше партия докато беше и все още е обявен за национално издирване заради измамата с поморийския парцел. Според съдебните регистри първоначалните собственици на „Ен Джи Би Кънсълтинг” Георги Гюрковски, Дарио Томалети и Никалъс Галахар са чужди граждани. Гюрковски и Томалети притежават съответно три броя френски и три броя финландски лични документи за идентичност с различни регистрационни номера. На всяка една от самоличностите им има регистрирани различни фирми. Силно впечатление прави фактът, че индиректните връзки на въпросните компании водят до около 100 офшорни или с чуждо участие компании, регистрирани на едни и същи телефони и адреси в София.

Източник: bulgaria-news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *