Най-силният мъж на планетата е българин – тренира в бомбоубежище

Етикети:

Стоян Тодорчев140 килограма, 197 сантиметра. Такива са габаритите на най-силния българин – Стоян Тодорчев. Всеки е гледал как огромни мъжаги вдигат коли, хвърлят камъни, дърпат камиони. Един от тях е Тодорчев.

От 2004 г. Стоян участва в състезанията, наречени “Стронгмен” (в превод от английски – силни мъже). Направил е три световни рекорда на първенствата. Неговите терени не са футболни, баскетболни или боксови. Състезанията му не се казват мачове, а “фермерска разходка” или “камъни на Атлас”.

Как тренира Тодорчев? Колко изяжда човек, който може да вдигне сам каруца? Ето отговорите на най-силния българин.

– Как решихте да се занимавате със силов многобой, а не с футбол или друг спорт?

– Винаги са ми харесвали големите и силни мъже и това, което правят. Когато даваха състезанията за “Най-силен мъж”, съм седял пред телевизора с часове и мечтаех някой ден да бъда като тях. И стана.

– Каква беше първата ви тренировка?

– Започнах на 16 години. Тренирах в домашна обстановка. Вдигах гири, лежанка… Лягах на две табуретки и започвах да вдигам.

– Тогава родителите ви как приеха това?

– Баща ми – нормално. Майка ми много се притесняваше да не ми се случи нещо с тези тежести. Но тогава никой не вярваше, че нещата ще се развият така и всичко ще е наред.

– Какви са различните дисциплини в силовия многобой?

– Много са. На всяко едно състезание домакинът определя какви да бъдат дисциплините. Има осем задължителни. Сред тях са теглене на превозно средство, фермерска разходка, кобилица, камъни на Атлас, кръгът на Конан и мъртва тяга.

– Какво представляват някои от тях?

– При тегленето на превозно средство състезателят има 90 секунди да го премести и който е най-бърз – печели. Стандартната дължина е 25 метра. Фермерската разходка е в две разновидности – едната е за време, а другата за максимално разстояние. През първата за 90 секунди трябва да се изминат 50 метра, като на всеки 25 метра състезателят се обръща. Стандартната тежест е 320 кг общо. При втората се засича разстоянието, на което е изпусната тежестта. Идеята и в двете е колко си силен.

– Вие в коя дисциплина сте най-силен?

– Държа три световни рекорда. Два на “фермерска разходка”. Единият е с 300 кг на разстояние 59,5 метра. Другият е 340 кг за 54 метра. Третият ми рекорд е за задържане на тежест – в случая кола, която тежеше 300 кг. Държах я 56 секунди.

– А в коя дисциплина се състезавате най-често?

– Организаторът на състезанието решава. Понякога в един ден има шест полуфинала и шест финала. Две години съм участвал в такъв тип състезание.

– Докъде стигнахте?

– На едното до трето място, а на другото – до второ. За съжаление в момента съм контузен и на последното състезание за “Най-силен мъж” в ЮАР не успях да се класирам за по-предна фаза на турнира.

– Каква ви е травмата?

– Разкъсах ляв бицепс. Имам проблеми с гърба и често прищипвам плексиден нерв.

– Как протича една ваша тренировка?

– Тренирам по пет пъти седмично с максимално натоварване. Правя лог лифт – това е метална тръба, която се вдига над главата. Рекордът ми е 190 кг. После от лежанка вдигам тежести – шест серии по 220 кг. Правя и “кофички” със 140 кг тежест на кръста.

– Как поддържате килограмите си?

– Храня се по пет пъти на ден. Преди изяждах по 22 кюфтета, но вече не се тъпча. Всъщност трябва да се тъпчеш, но не и с глупости. Винаги закусвам сурови овесени ядки и преди тренировка ям по една тава с ориз. След нея знам, че наистина съм се наял.

– Вие сте единственият българин, който участва на международни състезания. Преди време казахте, че този спорт е като черната овца. Вие ли сте черната овца на спортистите в България?

– Може би да. Ако на футболистите не им дават заплати, няма дори да излязат да играят. А аз съм печелил само по стотина лева премия преди. Но въпреки това продължавам да гоня резултати с лишения и куп други проблеми…

– Как се издържа?

– На ръба, с минималното като подкрепа. И с надеждата нещата да се променят някога.

Източник: trud.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *