Google и Microsoft следят пътуването на Дядо Коледа

Пътуването на Дядо КоледаПътуването на Дядо Коледа по света в нощта на Бъдни вечер тази година ще бъде следено от “Майкрософт” и “Гугъл”.

От “Майкрософт” са се обединили със Северноамериканското военновъздушно космическо командване, което следи Дядо Коледа в празничната нощ от 1955 година.

НОРАД (акронимът на английското название на агенцията) от няколко години позволява на децата да станат свидетели на маршрута на белобрадия старец през телефона или уеббраузъра си, предават от 24chasa.bg.

Тази година благодарение на съвместната си работа с “Майкрософт” от агенцията са осъвременили системата си. След обновяването тя разполага с 3D графика и работи с тъчскрийн устройства.

Всъщност това не е първото сътрудничество между “Майкрософт” и Северноамериканското военновъздушно космическо командване. Миналата година системата за следене на Дядо Коледа бе обвързана с картите в Bing, търсачката на “Майкрософт”.

Тази година в сайта NORADSanta.org ще може не просто да се следи пътуването на Дядо Коледа на 24 декември. В момента онлайн потребителите могат да посетят селото му на Северния полюс, където са достъпни коледни игри, видеоклипове, музика и други. Всеки ден към наличните се добавят нови. Брояч пък отброява колко време остава до началото на пътуването на белобрадия старец.

От “Майкрософт” обаче са се погрижили най-интересните неща да са достъпни само през техния собствен уеббраузър – Internet Explorer.

Там на 24 декември ще се появи триизмерен глобус, който потребителите ще могат да завъртат с едно плъзгане на пръста и върху който ще могат да увеличават конкретни райони с едно “ощипване”.

Сред останалите нововъведения тази година са възможност за обаждане на Командния център през Skype и приложения за Windows 8, Windows 8.1 и Windows Phone.

“Гугъл” също представи своя инициатива за следене на пътуването на Дядо Коледа, наречена Santa Tracker.

И технологичният гигант позволява да се посети селото на белобрадия старец, докато той, елфите и елените се подготвят за празничната нощ.

На сайта http://www.google.com/santatracker/, както в NORADSanta има брояч, измерващ оставащото време до пътуването на Дядо Коледа.

В селото му може да се види как елфите опаковат подаръците.

“Гугъл” също е включил игри с коледна тематика, като нови се добавят всеки ден. През сайта може да се изпрати коледна картичка с пожелания към семейството и приятелите.

Когато Дядо Коледа тръгне по света в коледната нощ, за да разнесе подаръците, “Гугъл” ще направи достъпно за потребителите си цялото пътуване на белобрадия старец.

От компанията са създали и разширение за браузъра си, което да напомня колко време остава, докато Дядо Коледа впрегне елените в шейната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *